Het magazine Royals volgde koningin Mathilde op haar reis door Ethiopië. Lees nu het volledige reisverslag dankzij dit extra voordelig aanbod op Royals

Iets meer dan een jaar geleden wilden Mathilde en haar entourage naar Burkina Faso reizen. Omdat de politieke situatie daar toen heel moeilijk lag, was dit plan in het water gevallen. Maar het uitstel betekende geen afstel. Later werd beslist naar een ander Afrikaans land te reizen waar de kinderrechtenorganisatie Unicef zeer actief is: Ethiopië, met zijn bijna 100 miljoen inwoners het tweede drukst bevolkte land van Afrika maar ook een van de meest fascinerende regio's.

Het land is momenteel veel stabieler dan vroeger en kent zelfs een economische bloei, maar niettemin blijft het kampen met talrijke problemen, vooral wat kinderen betreft. Ondervoeding, kindersterfte, vrouwenbesnijdenis, gedwongen huwelijken, het gemis aan een statuut voor kinderen... Mathilde wilde met haar reis aandacht vragen voor deze problemen en beantwoordde enkele vragen van Royals.

Mevrouw, welke beelden van deze reis zullen u vooral bijblijven?

Koningin Mathilde : Er zijn er zo veel. Maar vooral het beeld van kinderen die slecht gevoed worden. Ik heb gezien hoe ze daar levenslang de gevolgen van kunnen dragen. Dat heeft me getroffen. Ik heb kinderen gezien die daardoor niet meer reageerden op prikkels van buitenaf. Ook de ontmoeting met het groepje jonge dames in Gursum Town zal me bijblijven. Je voelt dat ze zich engageren om de mentaliteit van de maatschappij te veranderen.

Bent u ook gevoelig voor de situatie van de vrouwen in de samenleving?

Uiteraard, we willen actief zijn op verschillende vlakken: als echtgenote, moeder en op professioneel vlak. Ik heb veel vrouwen ontmoet en ben me er weer eens bewust van geworden hoe belangrijk het is om de rol van de vrouw in de samenleving te promoten. Ik hou van het citaat: 'Als we in vrouwen investeren, investeren we in een gezin.'

Vertelt u uw kinderen over uw reizen?

Ik vind het heel belangrijk om met mijn kinderen te praten over wat ik gezien heb in Ethiopië. Uiterst belangrijk zelfs. Hier heb ik kinderen gezien die - ondanks hun moeilijke situatie - bleven glimlachen. Dat is een belangrijke boodschap en ik hoop ooit eens zo'n reis te mogen maken samen met mijn kinderen.

Wat is uw antwoord aan de mensen die u zeggen dat we ons eerst moeten bekommeren over de ellende die er in het thuisland heerst, alvorens ons de problemen in verre streken aan te trekken?

We moeten ons bekommeren over de meest kwetsbaren in de maatschappij. Dat is mijn devies al sinds mijn huwelijk en dat geldt natuurlijk ook bij ons. Ik denk dat je ook in ons land moet vertellen in welke situatie sommige bevolkingsgroepen leven, zoals in Ethiopië, een van de armste landen van de wereld.

Lees de volledige reportage over Mathilde in Ethiopië in Royals van deze maand. Te koop vanaf 10 december.

Iets meer dan een jaar geleden wilden Mathilde en haar entourage naar Burkina Faso reizen. Omdat de politieke situatie daar toen heel moeilijk lag, was dit plan in het water gevallen. Maar het uitstel betekende geen afstel. Later werd beslist naar een ander Afrikaans land te reizen waar de kinderrechtenorganisatie Unicef zeer actief is: Ethiopië, met zijn bijna 100 miljoen inwoners het tweede drukst bevolkte land van Afrika maar ook een van de meest fascinerende regio's. Het land is momenteel veel stabieler dan vroeger en kent zelfs een economische bloei, maar niettemin blijft het kampen met talrijke problemen, vooral wat kinderen betreft. Ondervoeding, kindersterfte, vrouwenbesnijdenis, gedwongen huwelijken, het gemis aan een statuut voor kinderen... Mathilde wilde met haar reis aandacht vragen voor deze problemen en beantwoordde enkele vragen van Royals.Koningin Mathilde : Er zijn er zo veel. Maar vooral het beeld van kinderen die slecht gevoed worden. Ik heb gezien hoe ze daar levenslang de gevolgen van kunnen dragen. Dat heeft me getroffen. Ik heb kinderen gezien die daardoor niet meer reageerden op prikkels van buitenaf. Ook de ontmoeting met het groepje jonge dames in Gursum Town zal me bijblijven. Je voelt dat ze zich engageren om de mentaliteit van de maatschappij te veranderen. Uiteraard, we willen actief zijn op verschillende vlakken: als echtgenote, moeder en op professioneel vlak. Ik heb veel vrouwen ontmoet en ben me er weer eens bewust van geworden hoe belangrijk het is om de rol van de vrouw in de samenleving te promoten. Ik hou van het citaat: 'Als we in vrouwen investeren, investeren we in een gezin.'Ik vind het heel belangrijk om met mijn kinderen te praten over wat ik gezien heb in Ethiopië. Uiterst belangrijk zelfs. Hier heb ik kinderen gezien die - ondanks hun moeilijke situatie - bleven glimlachen. Dat is een belangrijke boodschap en ik hoop ooit eens zo'n reis te mogen maken samen met mijn kinderen.We moeten ons bekommeren over de meest kwetsbaren in de maatschappij. Dat is mijn devies al sinds mijn huwelijk en dat geldt natuurlijk ook bij ons. Ik denk dat je ook in ons land moet vertellen in welke situatie sommige bevolkingsgroepen leven, zoals in Ethiopië, een van de armste landen van de wereld. Lees de volledige reportage over Mathilde in Ethiopië in Royals van deze maand. Te koop vanaf 10 december.