Koen Van Gerven, nieuwe CEO bpost: ‘Groei, minder ambitie mogen we niet hebben’

Koen Van Gerven, CEO bpost, en voogdijminister Jean-Pascal Labille (PS) © Belga
Simon Demeulemeester

Koen Van Gerven is door de ministerraad aangeduid als nieuwe CEO van bpost. Van Gerven volgt Johnny Thijs op, die opstapte na een conflict over zijn loon.

Koen Van Gerven is door de ministerraad aangeduid als nieuwe CEO van bpost. Dat meldt VRT. Van Gerven volgt Johnny Thijs op, die opstapte na een conflict over zijn loon.

De nieuwe CEO van bpost, Koen Van Gerven, mikt voluit op groei voor het postbedrijf. “Groei, minder ambitie mogen we niet hebben”, zo zei hij bij zijn voorstelling aan de pers. Van Gerven volgt Johnny Thijs op.

Met een mandaat van zes jaar zal Van Gerven bpost de komende jaren leiden. Tijdens zijn voorstelling werd meermaals benadrukt dat hij voort zal werken op basis van het strategisch plan dat nu in voege is. “Ik kan morgen bij wijze van spreken de draad oppikken van het strategisch plan en dit verder uitwerken”, aldus Van Gerven.

Groei wil hij realiseren met de pakjespost en ook bijvoorbeeld financiële dienstverlening en dienstverlening op maat. Maar er zijn ook andere pistes, bijvoorbeeld de verdeling van nieuwe nummerplaten. Al die zaken moeten het verlies van de klassieke brievenpost compenseren.

Andere pijlers naast het realiseren van groei zijn het het verdedigen van de core business, de brievenpost, en ook het continu blijven werken om de kwaliteit en efficiëntie te verbeteren. Vierde pijler van dat plan: Van Gerven “wil iedereen aan boord hebben”, klanten, aandeelhouders, medewerkers, en de “society at large”, want bpost heeft een maatschappelijke rol. “Ik heb het mantra aangenomen van twaalf jaar Thijs (Van Gerven werkt zelf al zeven jaar voor bpost, nvdr): we moeten elke dag de lat hoger leggen. Ik pleit niet voor revoluties, maar voor evoluties”, zei Van Gerven. “Bpost heeft al een hele weg afgelegd, zowel op vlak van efficiëntie als inzake kwaliteit”, klonk het.

Klantenloyaliteit

“We moeten nog verbeteren op het vlak van klantenloyaliteit, het gemak om met ons te werken en de vereenvoudiging van processen. Kortom nog meer klantgericht werken.” En de nieuwe postbaas zei ook het positieve sociaal klimaat en de goede relaties met de bonden te willen vrijwaren. Hij wees er op al meer dan dertig jaar ervaring in de bedrijfswereld te hebben.

“De toekomst van bpost zal via de creativiteit verlopen”, klonk het dan weer bij Martine Durez, de voorzitster van de raad van bestuur van bpost. De nieuwe postbaas kent het strategisch plan en deelt de missie van bpost, zei ze. De keuze voor Van Gerven was er ook een voor een kalme, serene en discrete man, klonk het. De nieuwe postbaan kreeg alvast succes toegewenst van voogdijminister Jean-Pascal Labille. De nieuwe postbaas in spe zal zijn functie opnemen van zodra het koninklijk besluit van zijn benoeming ondertekend is door de koning, aldus Labille. Dat zal zo snel mogelijk gebeuren.

Koen Van Gerven, CEO bpost
Koen Van Gerven, CEO bpost© BELGA

De 55-jarige Van Gerven is al directielid en gaat morgen/woensdag gewoon aan de slag. “Johnny Thijs is nog niet vertrokken. Hij vertrekt op het moment dat Koen zijn functie opneemt”, voegde Martine Durez toe. Van Gerven zal maximaal 650.000 euro per jaar kunnen verdienen. Naast het vaste loon van 500.000 euro is er een variabel gedeelte, dat maximaal 30 procent van het vaste bedrag mag bedragen. Van Gerven “zal een beetje meer” verdienen dat wat hij nu krijgt, zei Durez. Al liet hij dat zelf in het midden. “Ik denk dat mijn loon het meest transparante gaat zijn van heel België”, grapte Van Gerven.

De beperking van het loon tot 650.000 euro was de reden waarom Johnny Thijs opstapte. Er kwamen dus heel wat vragen over dat loon. Na afloop van de persconferentie klonk het zo: “Laat ons niet flauw doen, 650.000 euro, dat is toch heel wat geld.”

Andere dingen dan geld

Maar er zijn andere dingen dan geld, luidde het. Bpost is bijvoorbeeld een boeiend bedrijf om te leiden. De tien verschillen met Johnny Thijs zoeken, is dan ook “niet belangrijk”. “Toekomst geven aan het bedrijf”, is dat wel. Van Gerven zei, zonder veel toe te voegen, nog dat “de principes van corporate governance ook bij bpost toegepast moeten worden”.

Hij respecteert de aandeelhouder, en is altijd bereid naar diens visie te luisteren. “Het kader verandert niet, de rol van de raad van bestuur blijft dezelfde”, zei Labille daarover. Tot slot nog dit: “Ik heb absoluut geen politieke kleur”, aldus de nieuwe CEO van bpost.” Van Gerven koos destijds voor de bedrijfswereld, voegde hij toe. Hij geraakt als een van de drie kandidaat-CEO’s op de shortlist die een headhuntersbureau gedistilleerd had.

Voorzitter raad van bestuur bpost bank

Tot nu had hij de leiding over alle sales- en marketingactiviteiten in België, de mail- en de bankactiviteiten. Hij is ook voorzitter van de raad van bestuur van bpost bank. Volgens Martine Durez, voorzitster van de raad van bestuur, beschikt de nieuwe postbaas ‘over alle vereiste leiderskwaliteiten en ervaring om bpost te leiden’.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content