De vergoeding is voor therapie- en andere kosten. Jan Hertogen zegt in Knack dat er naar schatting 250 slachtoffers een beroep op zullen doen, wat de kerk 360.000 euro per jaar zou kosten. De kerk kan daarvoor een fonds oprichten of de kosten op de daders of congregaties verhalen. Er wordt een antwoord van de kerk tegen begin november verwacht.

Sinds Operatie Kelk zijn de 475 slachtoffers uit de commissie-Adriaenssens grondig verdeeld geraakt. Een deel wil alleen nog de gerechtelijke weg van vervolging en schadeloosstelling bewandelen, vertegenwoordigd door advocaat Walter Van Steenbrugge. Een ander deel wil van de kerk zelf erkenning en tegemoetkoming, zoals Jan Hertogen. Hertogen, een bekend socioloog, was in de jaren zestig zelf slachtoffer van seksueel misbruik door de proost van de KSA in Hasselt en vertelt deze week in Knack voor het eerst zijn verhaal. Sinds Operatie Kelk is hij ook de enige van de 475 slachtoffers die openlijk naar buiten treedt.

Slachtoffers vs. slachtoffers

De voorbije dagen is het tot een conflict tussen de twee groepen gekomen, in zoverre dat Hertogen zelfs klacht heeft ingediend tegen de zes slachtoffers waarvoor advocaat Walter Van Steenbrugge optreedt. Een van hen is de neef van bisschop Vangheluwe. Hertogen neemt het niet dat Van Steenbrugge en zijn cliënten wél de toestemming van onderzoeksrechter Wim De Troy hebben gekregen om alle dossiers van Operatie Kelk in te zien. Twee weken geleden werd Hertogen nog in de boeien geslagen toen hij bij de politie meester Van Steenbrugge de toegang tot de dossiers wou beletten. Aan Hertogen werd het inzagerecht geweigerd.

Vorige week kreeg Jan Hertogen nog gelijk van het Hof van Cassatie, dat oordeelde dat de slachtoffers gehoord moeten worden. Daarom moet de Kamer van Inbeschuldigingstelling zich opnieuw over Operatie Kelk buigen. Hertogen doet nu een oproep aan de collega's van daders om te getuigen - ook en vooral de uitgetreden geestelijken. 'Natuurlijk werd het seksueel misbruik toegedekt door de kerk. Zeker kardinaal Danneels moet voor altijd uit de publieke sfeer verdwijnen', zegt Hertogen.

De uitspraak van aartsbisschop Léonard over aids als een vorm van gerechtigheid verbaast hem niet. 'De kerk is geobsedeerd door seks en voortplanting, en dat is juist het spiegelbeeld van de houding die seksueel misbruik mogelijk maakte en toedekte.' (CDS)

De vergoeding is voor therapie- en andere kosten. Jan Hertogen zegt in Knack dat er naar schatting 250 slachtoffers een beroep op zullen doen, wat de kerk 360.000 euro per jaar zou kosten. De kerk kan daarvoor een fonds oprichten of de kosten op de daders of congregaties verhalen. Er wordt een antwoord van de kerk tegen begin november verwacht. Sinds Operatie Kelk zijn de 475 slachtoffers uit de commissie-Adriaenssens grondig verdeeld geraakt. Een deel wil alleen nog de gerechtelijke weg van vervolging en schadeloosstelling bewandelen, vertegenwoordigd door advocaat Walter Van Steenbrugge. Een ander deel wil van de kerk zelf erkenning en tegemoetkoming, zoals Jan Hertogen. Hertogen, een bekend socioloog, was in de jaren zestig zelf slachtoffer van seksueel misbruik door de proost van de KSA in Hasselt en vertelt deze week in Knack voor het eerst zijn verhaal. Sinds Operatie Kelk is hij ook de enige van de 475 slachtoffers die openlijk naar buiten treedt. Slachtoffers vs. slachtoffers De voorbije dagen is het tot een conflict tussen de twee groepen gekomen, in zoverre dat Hertogen zelfs klacht heeft ingediend tegen de zes slachtoffers waarvoor advocaat Walter Van Steenbrugge optreedt. Een van hen is de neef van bisschop Vangheluwe. Hertogen neemt het niet dat Van Steenbrugge en zijn cliënten wél de toestemming van onderzoeksrechter Wim De Troy hebben gekregen om alle dossiers van Operatie Kelk in te zien. Twee weken geleden werd Hertogen nog in de boeien geslagen toen hij bij de politie meester Van Steenbrugge de toegang tot de dossiers wou beletten. Aan Hertogen werd het inzagerecht geweigerd. Vorige week kreeg Jan Hertogen nog gelijk van het Hof van Cassatie, dat oordeelde dat de slachtoffers gehoord moeten worden. Daarom moet de Kamer van Inbeschuldigingstelling zich opnieuw over Operatie Kelk buigen. Hertogen doet nu een oproep aan de collega's van daders om te getuigen - ook en vooral de uitgetreden geestelijken. 'Natuurlijk werd het seksueel misbruik toegedekt door de kerk. Zeker kardinaal Danneels moet voor altijd uit de publieke sfeer verdwijnen', zegt Hertogen. De uitspraak van aartsbisschop Léonard over aids als een vorm van gerechtigheid verbaast hem niet. 'De kerk is geobsedeerd door seks en voortplanting, en dat is juist het spiegelbeeld van de houding die seksueel misbruik mogelijk maakte en toedekte.' (CDS)