Groot-Brittannië mag Julian Assange, oprichter van klokkenluiderswebsite WikiLeaks, uitleveren aan Zweden. Het Britse hooggerechtshof heeft het bezwaar van Assange tegen zijn uitlevering, afgewezen.
Dit was voor de Australiër de laatste mogelijkheid om het oordeel van de rechter aan te vechten. Hij kan nog wel naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg stappen. Assange was niet aanwezig bij de uitspraak.

Misdrijven

Groot-Brittannië zal de veertigjarige Assange naar verwachting over twee weken uitleveren. Assanges advocaten wilden het uitleveringsverzoek tegenhouden omdat het gedaan is door een openbaar aanklager en niet door een rechter.

Zweden wil dat Groot-Brittannië Assange uitlevert omdat hij wordt verdacht van seksuele misdrijven. Hij zou twee vrouwen hebben verkracht. Volgens Assange is het Zweedse verzoek politiek gemotiveerd.

Complot

Assange wordt in de Verenigde Staten verdacht van het openbaar maken van geheime overheidsdocumenten. Hij is bang dat Zweden hem zal uitleveren aan Amerika en is naar eigen zeggen slachtoffer van een wereldwijd complot.

WikiLeaks heeft honderdduizenden geheime documenten op zijn website gepubliceerd. Zo lekte de website documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan. Ook informatie over de gevangenis Guantánamo Bay werd door WikiLeaks op internet gezet. (Elsevier/ShD)

Groot-Brittannië mag Julian Assange, oprichter van klokkenluiderswebsite WikiLeaks, uitleveren aan Zweden. Het Britse hooggerechtshof heeft het bezwaar van Assange tegen zijn uitlevering, afgewezen. Dit was voor de Australiër de laatste mogelijkheid om het oordeel van de rechter aan te vechten. Hij kan nog wel naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg stappen. Assange was niet aanwezig bij de uitspraak. Misdrijven Groot-Brittannië zal de veertigjarige Assange naar verwachting over twee weken uitleveren. Assanges advocaten wilden het uitleveringsverzoek tegenhouden omdat het gedaan is door een openbaar aanklager en niet door een rechter. Zweden wil dat Groot-Brittannië Assange uitlevert omdat hij wordt verdacht van seksuele misdrijven. Hij zou twee vrouwen hebben verkracht. Volgens Assange is het Zweedse verzoek politiek gemotiveerd. Complot Assange wordt in de Verenigde Staten verdacht van het openbaar maken van geheime overheidsdocumenten. Hij is bang dat Zweden hem zal uitleveren aan Amerika en is naar eigen zeggen slachtoffer van een wereldwijd complot. WikiLeaks heeft honderdduizenden geheime documenten op zijn website gepubliceerd. Zo lekte de website documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan. Ook informatie over de gevangenis Guantánamo Bay werd door WikiLeaks op internet gezet. (Elsevier/ShD)