Jos Ghysen: ‘Flauwekul wat er verkondigd wordt’

© Belga

Jos Ghysen, die beschuldigd wordt van jarenlang seksueel misbruik van omroepster Ireen Houben, ontkent de feiten formeel.

“Het is flauwekul wat er verkondigd wordt”, zegt de voormalige radio- en tv-presentator. “Er is een zekere vriendschap geweest. Die dateert van zeker veertig jaar geleden en het is erg moeilijk om me details te herinneren.”

Voormalig journaliste Kris Smet zegt dat Ghysen zich jarenlang schuldig maakte aan ongewenste seksuele intimiteiten.

Stelselmatig seksueel geïntimideerd

Smet schreef naar aanleiding van de recente zaak-Van Den Driessche in een opiniestuk in De Standaard dat er ook bij de vrt een aantal mannen hun boekje te buiten gingen. De voormalige actrice en journaliste vermeldt een heel aantal incidenten die ze zelf meemaakte, maar noemt geen namen. In het vrt-programma ‘Reyers Laat’ noemde ze wel een naam.

Zo zou radiomonument Jos Ghysen (85) voormalig radiopresentatrice van Omroep Limburg Ireen Houben hebben misbruikt. Houben presenteerde samen met Ghysen het populaire radioprogramma “Te bed of niet te bed”. Volgens Smet klaagt Houben aan dat Ghysen haar jarenlang heeft lastig gevallen, zonder dat ze hem ook maar kon afslaan.

Ze zegt dat ze stelselmatig seksueel geïntimideerd werd door Ghysen. En volgens Smet was Houben niet de enige. Er is sprake van gedwongen seksuele handelingen en verkrachting. Smet heeft de aanklacht van Houben onderzocht en waar bevonden. Ze kreeg van Houben de toelating om het verhaal naar buiten te brengen.

‘Onmogelijk om te reageren, Ghysen was God’ (Houben)

Ireen Houben zegt in een reactie aan Het Belang van Limburg dat het onmogelijk was om te reageren tijdens de periode dat de feiten zich zouden hebben voorgedaan. ‘Ghysen was God. Daar was nIks tegen te beginnen. Zelfs niet door Cas Goossens. Die steunde mij helemaal niet toen ik hem het verhaal ging vertellen.’

Op het forum van De Standaard zei Houben eerder’ :ik heb van 1968 tot 1987 geleden onder het regime van Jos Ghysen. De fysieke, psychische en andere terreur was van die aard, dat ik uiteindelijk, maar ook veel te laat, met lood in de schoenen naar Cas Goossens ben gestapt. Die zei alleen maar: ‘Ach meiske, wat kan ik doen? Hij is het vlaggenschip! Heb nog een paar jaar geduld. Dan gaat hij met pensioen.’ Toen ben ik ingestort. Het voelde of ik andermaal misbruikt werd. In Brussel kwam ik er ook achter dat Jos Ghysen mij tien jaar lang niet ingeschreven had. Dat heeft mij uiteindelijk compleet genekt.’

‘Niemand wordt hier beter van’ (Cas Goossens)
Toen Cas Goossens als directeur-generaal opgevolgd werd door Piet Van Roe kon Houben weg uit Limburg en in Brussel gaan werken. Op voorwaarde dat ze niet met haar verhaal naar buiten zou komen.

In “De Ochtend” op Radio 1 zei Cas Goossens de problematiek van seksuele intimiteiten geenszins te willen minimaliseren, maar hij heeft besloten verder “geen enkele commentaar te geven”. “Als dat verder uitgediept wordt, dan wordt niemand daar beter van”, aldus Goossens die nog zei dat er “later misschien meer aan het licht zal komen”.

Stukgelopen relatie

Ook Piet Van Roe, voormalig directeur-generaal van de toenmalige BRT, wou in “De Ochtend” niet veel commentaar kwijt. Hij zei zich wel de overplaatsing van Ireen Houben van Limburg naar Brussel te herinneren, maar volgens hem was dat het gevolg van een “stukgelopen relatie” tussen Ghysen en Houben.

“Ik ging en ga er nog altijd van uit dat beide betrokkenen een relatie hadden. Een relatie die stukgelopen is”, zei Van Roe. Omdat zoiets leidt tot een “onhoudbare situatie” op de werkvloer, was Houben naar Brussel overgeplaatst. Dat Houben verplicht haar mond zou hebben moeten houden, gelooft Van Roe niet. Dat lijkt hem zeer onwaarschijnlijk.

Grensoverschrijdend gedrag is ontoelaatbaar (vrt)

Sandra De Preter, huidig gedelegeerd bestuurder van de openbare omroep, zegt dat bij de vrt ongewenst seksueel gedrag of eender welke vorm van grensoverschrijdend gedrag ontoelaatbaar is. Het kan in geen geval getolereerd worden. De VRT benadrukt ook dat de omroep een duidelijke interne procedure heeft om ongewenst gedrag aan te pakken.

“De huidige procedure bestaat sinds 2002 en is in lijn met de wetgeving ter zake. Binnen het bedrijf functioneren meerdere vertrouwenspersonen en een preventieadviseur als duidelijke aanspreekpunten”, luidt het.

De omroep benadrukt ook dat voormalige medewerkers die menen het voorwerp te zijn geweest van ongewenst gedrag vanwege hun collega’s, van de toenmalige BRT of de VRT, alsnog een klacht kunnen indienen tegen de betrokkenen bij de bevoegde instanties. (TE/Belga/EE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content