Het zijn mogelijk de aangrijpendste beelden die na de aanslag in Parijs op het internet circuleerden: een amateurvideo waarop te zien is hoe twee gewapende mannen in koelen bloede een politieagent die gewond op de grond ligt en voor zijn leven smeekt, doodschieten. Ze roepen: 'Wij hebben de profeet gewroken, we hebben Charlie Hebdo gedood'.

Het slachtoffer is Ahmed Merabet, de tweede agent die bij de aanslag op de redactie van het Franse weekblad om het leven kwam. Een collega van hem was eerder doodgeschoten, net als tien mensen, vooral cartoonisten en redacteurs, in het gebouw van Charlie Hebdo. De aanslag is nog niet officieel opgeëist, maar alles wijst erop dat hij het werk is van moslimextremisten als wraak voor de omstreden spotprenten van de islamitische profeet Mohammed.

AFP
© AFP

Symbool

Omdat de 42-jarige Merabet, die al acht jaar als politieagent werkte, zelf moslim was, wordt hij nu opgevoerd als een held en een symbool in het debat over vrije meningsuiting en religieuze tolerantie. Met de hashtag #jesuisahmed, die net als #jesuischarlie trending werd, willen Twittergebruikers Merabet eren omdat hij gestorven is terwijl hij een blad verdedigde dat ervan wordt beschuldigd zijn geloof te beledigen. In de islam is het heiligschennis om Allah of Mohammed af te beelden, laat staan in een spotprent zoals Charlie Hebdo vaak deed.

Vaak wordt ook verwezen naar de bekende quote van Voltaire: 'Ik ga niet akkoord met wat je te zeggen hebt, maar ik zal tot de dood jouw recht om het te zeggen verdedigen.'

De hashtag werd gelanceerd door Julien Casters, een Franse magazine-uitgever die in Marokko woont. 'Ik wilde eraan herinneren dat een Franse moslim slachtoffer werd van de aanslag,' zei hij aan de BBC. 'Het is een sneer naar de stigmatisatie van de islam en het herinnert eraan dat niet alle moslims in Frankrijk extremisten zijn.'

'Samen gestorven'

Ook Dyab Abou Jahjah, het gezicht van de burgerrechtenbeweging Movement X, sloot zich gisteren aan bij de hashtag. In een opiniestuk voor De Standaard kruipt hij in de huid van Ahmed Merabet. 'Charlie heeft mijn geloof en mijn cultuur belachelijk gemaakt. En ik ben vermoord omdat ik zijn recht om dat te doen heb verdedigd. Ik sta dus aan de kant van Charlie tegen de terroristen. Beste Charlie, de ironie van de realiteit is dat we samen stierven.'

Abou Jahjah wijst er ook op dat moslims vaak de grootste slachtoffers zijn van terrorisme, denk maar aan de regelmatige aanslagen in onder andere Irak en Jemen, waar op dezelfde dag van het drama in Parijs bijna veertig mensen het leven lieten bij een aanslag.

Het zijn mogelijk de aangrijpendste beelden die na de aanslag in Parijs op het internet circuleerden: een amateurvideo waarop te zien is hoe twee gewapende mannen in koelen bloede een politieagent die gewond op de grond ligt en voor zijn leven smeekt, doodschieten. Ze roepen: 'Wij hebben de profeet gewroken, we hebben Charlie Hebdo gedood'.Het slachtoffer is Ahmed Merabet, de tweede agent die bij de aanslag op de redactie van het Franse weekblad om het leven kwam. Een collega van hem was eerder doodgeschoten, net als tien mensen, vooral cartoonisten en redacteurs, in het gebouw van Charlie Hebdo. De aanslag is nog niet officieel opgeëist, maar alles wijst erop dat hij het werk is van moslimextremisten als wraak voor de omstreden spotprenten van de islamitische profeet Mohammed.Omdat de 42-jarige Merabet, die al acht jaar als politieagent werkte, zelf moslim was, wordt hij nu opgevoerd als een held en een symbool in het debat over vrije meningsuiting en religieuze tolerantie. Met de hashtag #jesuisahmed, die net als #jesuischarlie trending werd, willen Twittergebruikers Merabet eren omdat hij gestorven is terwijl hij een blad verdedigde dat ervan wordt beschuldigd zijn geloof te beledigen. In de islam is het heiligschennis om Allah of Mohammed af te beelden, laat staan in een spotprent zoals Charlie Hebdo vaak deed.Vaak wordt ook verwezen naar de bekende quote van Voltaire: 'Ik ga niet akkoord met wat je te zeggen hebt, maar ik zal tot de dood jouw recht om het te zeggen verdedigen.'De hashtag werd gelanceerd door Julien Casters, een Franse magazine-uitgever die in Marokko woont. 'Ik wilde eraan herinneren dat een Franse moslim slachtoffer werd van de aanslag,' zei hij aan de BBC. 'Het is een sneer naar de stigmatisatie van de islam en het herinnert eraan dat niet alle moslims in Frankrijk extremisten zijn.'Ook Dyab Abou Jahjah, het gezicht van de burgerrechtenbeweging Movement X, sloot zich gisteren aan bij de hashtag. In een opiniestuk voor De Standaard kruipt hij in de huid van Ahmed Merabet. 'Charlie heeft mijn geloof en mijn cultuur belachelijk gemaakt. En ik ben vermoord omdat ik zijn recht om dat te doen heb verdedigd. Ik sta dus aan de kant van Charlie tegen de terroristen. Beste Charlie, de ironie van de realiteit is dat we samen stierven.'Abou Jahjah wijst er ook op dat moslims vaak de grootste slachtoffers zijn van terrorisme, denk maar aan de regelmatige aanslagen in onder andere Irak en Jemen, waar op dezelfde dag van het drama in Parijs bijna veertig mensen het leven lieten bij een aanslag.