Jean-Marie Le Pen, de oprichter van het Franse extreemrechtse Front National (FN), is donderdagochtend opgenomen in het ziekenhuis met hartproblemen. Dat bevestigt hij aan het Franse persbureau AFP. 'Het gaat goed met me. Ik lig in bed. Dat geeft me de gelegenheid om wat te rusten', aldus Le Pen aan de telefoon. Het is nog niet duidelijk wanneer Le Pen het ziekenhuis mag verlaten.

Een bron binnen het Front National haalt de recente gebeurtenissen binnen de partij aan als reden voor de ziekenhuisopname. Le Pen (86) is immers verwikkeld in een zware ruzie met zijn dochter, huidig FN-voorzitster Marine Le Pen. Begin deze maand zei vader Le Pen dat de Jodenvervolging maar een detail was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast uitte hij voor het eerst kritiek over de koers van zijn dochter in een interview met het rechtse blad Rivarol. 'Een mens wordt vooral verraden door de zijnen', klonk het.

Dochter Marine, die het duidelijk van geen vreemden heeft, zette haar vader meteen op zijn plaats en eiste dat hij van het politieke toneel verdwijnt: 'De partij is in een crisis van ongekende omvang beland. Mijn vader combineert de tactiek van de verschroeide aarde met politieke zelfmoord', klonk het.

Daarop liet Le Pen weten dat hij zich niet verkiesbaar opstelt voor de in december geplande regionale verkiezingen in Zuidoost-Frankrijk. Hij steunt nu zijn kleindochter, die als lijsttrekster opkomt. (TE)

Jean-Marie Le Pen, de oprichter van het Franse extreemrechtse Front National (FN), is donderdagochtend opgenomen in het ziekenhuis met hartproblemen. Dat bevestigt hij aan het Franse persbureau AFP. 'Het gaat goed met me. Ik lig in bed. Dat geeft me de gelegenheid om wat te rusten', aldus Le Pen aan de telefoon. Het is nog niet duidelijk wanneer Le Pen het ziekenhuis mag verlaten. Een bron binnen het Front National haalt de recente gebeurtenissen binnen de partij aan als reden voor de ziekenhuisopname. Le Pen (86) is immers verwikkeld in een zware ruzie met zijn dochter, huidig FN-voorzitster Marine Le Pen. Begin deze maand zei vader Le Pen dat de Jodenvervolging maar een detail was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Daarnaast uitte hij voor het eerst kritiek over de koers van zijn dochter in een interview met het rechtse blad Rivarol. 'Een mens wordt vooral verraden door de zijnen', klonk het. Dochter Marine, die het duidelijk van geen vreemden heeft, zette haar vader meteen op zijn plaats en eiste dat hij van het politieke toneel verdwijnt: 'De partij is in een crisis van ongekende omvang beland. Mijn vader combineert de tactiek van de verschroeide aarde met politieke zelfmoord', klonk het. Daarop liet Le Pen weten dat hij zich niet verkiesbaar opstelt voor de in december geplande regionale verkiezingen in Zuidoost-Frankrijk. Hij steunt nu zijn kleindochter, die als lijsttrekster opkomt. (TE)