Net als zijn partijgenoten Herman Van Rompuy en Yves Leterme bedankt Jean-Luc Dehaene voor een steunende rol op een van de verkiezingslijsten in 2014. Dat schrijft de krant De Zondag.

Dehaene (73) zegt dat hij bij de moeder van alle verkiezingen in mei volgend jaar geen steunende rol meer zal spelen en dat hij de fakkel voor het Europees parlement doorgeeft aan Marianne Thyssen. "Zij is het Europese boegbeeld van onze partij", aldus Dehaene.

Jean-Luc Dehaene was eerste minister tussen 1992 en 1999. Daarna was hij onder meer burgemeester van Vilvoorde, europarlementslid en voorzitter van Dexia.

Grootste fout

Naar aanleiding van zijn memoires blikte Jean-Luc Dehaene in het Kanaal Z-programma Z-Talk Goossens vorig jaar terug op zijn carrière. Zijn grootste fout koppelde hij toen aan de Dutroux-zaak. Er was onder zijn premierschap zoveel oog voor de staatshervorming en de sanering van de begroting om te kunnen toetreden tot de euro, dat aan een aantal maatschappelijke problemen onvoldoende prioriteit is gegeven.

"Het gevolg daarvan was dat het slecht functioneren van het gerecht en de politie door de zaak-Dutroux een extra scherpe dimensie kreeg", aldus Dehaene.

Dexia-opdracht niet geslaagd

Over het Dexia-hoofdstuk schreef Dehaene in zijn memoires dat hij vindt dat hij niet geslaagd is in zijn opdracht, "maar de weg te werken erfenis woog te zwaar en de eurocrisis waarop we geen vat hadden, deed ons de das om"(Belga/TE)

Lees ook: 'Mijn grootste fout: te veel gefocust op staatshervorming' (Jean-Luc Dehaene)

Net als zijn partijgenoten Herman Van Rompuy en Yves Leterme bedankt Jean-Luc Dehaene voor een steunende rol op een van de verkiezingslijsten in 2014. Dat schrijft de krant De Zondag.Dehaene (73) zegt dat hij bij de moeder van alle verkiezingen in mei volgend jaar geen steunende rol meer zal spelen en dat hij de fakkel voor het Europees parlement doorgeeft aan Marianne Thyssen. "Zij is het Europese boegbeeld van onze partij", aldus Dehaene.Jean-Luc Dehaene was eerste minister tussen 1992 en 1999. Daarna was hij onder meer burgemeester van Vilvoorde, europarlementslid en voorzitter van Dexia.Naar aanleiding van zijn memoires blikte Jean-Luc Dehaene in het Kanaal Z-programma Z-Talk Goossens vorig jaar terug op zijn carrière. Zijn grootste fout koppelde hij toen aan de Dutroux-zaak. Er was onder zijn premierschap zoveel oog voor de staatshervorming en de sanering van de begroting om te kunnen toetreden tot de euro, dat aan een aantal maatschappelijke problemen onvoldoende prioriteit is gegeven. "Het gevolg daarvan was dat het slecht functioneren van het gerecht en de politie door de zaak-Dutroux een extra scherpe dimensie kreeg", aldus Dehaene.Over het Dexia-hoofdstuk schreef Dehaene in zijn memoires dat hij vindt dat hij niet geslaagd is in zijn opdracht, "maar de weg te werken erfenis woog te zwaar en de eurocrisis waarop we geen vat hadden, deed ons de das om"(Belga/TE)Lees ook: 'Mijn grootste fout: te veel gefocust op staatshervorming' (Jean-Luc Dehaene)