Als astronaut van het Franse ruimtevaartbureau CNES vertrok Chrétien op 24 juni 1982 op de lanceerbasis Bajkonoer met de Russische Sojoez T6 naar het Russische ruimtestation Saljoet-7.

Met het statuut van "onderzoekskosmonaut" had hij het gezelschap van de Russen Vladimir Dzjanibekov en Aleksandr Ivantsjenko. Het was zijn eerste van in totaal drie ruimtetrips.

Vuilnis

Vanwege problemen met het automatische koppelingssysteem meerde de Sojoez manueel aan. In Saljoet voerde Chrétien Franse en Sovjet-experimenten uit en mocht hij zelfs vuilnis naar buiten kieperen. Zijn eerste ruimteavontuur zat er op 2 juli 1982 op.

Op 26 november 1988 startte zijn tweede ruimtereis. Met de Sojoez TM-7 reisde hij naar het Russische ruimtestation Mir, na op Bajkonoer te zijn uitgewuifd door Pink Floyd dat zijn toen gloednieuw album "Delicate Sound of Thunder" meestuurde naar het Russische ruimtestation. Zijn reisgezellen waren de Russen Aleksandr Volkov en de beroemde kosmonaut Sergej Krikaljov.

Wandeling

Tijdens die missie werd Chrétien op 9 december 1988 de eerste niet-Amerikaan of niet-Rus om in de ruimte te wandelen. De missie omvatte experimenten in zestien domeinen. Het trio keerde op 21 december 1988 met de Sojoez TM-6 terug.

De Fransman zag in 1997 de Mir terug, want hij kwam er met de spaceshuttle Atlantis op 27 september aan. De zevende shuttle-Mir missie eindigde op 6 oktober.

Chrétien (73) vertoefde in totaal 43 dagen 11 uur 19 minuten in de ruimte. (Belga/TE)

Als astronaut van het Franse ruimtevaartbureau CNES vertrok Chrétien op 24 juni 1982 op de lanceerbasis Bajkonoer met de Russische Sojoez T6 naar het Russische ruimtestation Saljoet-7.Met het statuut van "onderzoekskosmonaut" had hij het gezelschap van de Russen Vladimir Dzjanibekov en Aleksandr Ivantsjenko. Het was zijn eerste van in totaal drie ruimtetrips. VuilnisVanwege problemen met het automatische koppelingssysteem meerde de Sojoez manueel aan. In Saljoet voerde Chrétien Franse en Sovjet-experimenten uit en mocht hij zelfs vuilnis naar buiten kieperen. Zijn eerste ruimteavontuur zat er op 2 juli 1982 op. Op 26 november 1988 startte zijn tweede ruimtereis. Met de Sojoez TM-7 reisde hij naar het Russische ruimtestation Mir, na op Bajkonoer te zijn uitgewuifd door Pink Floyd dat zijn toen gloednieuw album "Delicate Sound of Thunder" meestuurde naar het Russische ruimtestation. Zijn reisgezellen waren de Russen Aleksandr Volkov en de beroemde kosmonaut Sergej Krikaljov. Wandeling Tijdens die missie werd Chrétien op 9 december 1988 de eerste niet-Amerikaan of niet-Rus om in de ruimte te wandelen. De missie omvatte experimenten in zestien domeinen. Het trio keerde op 21 december 1988 met de Sojoez TM-6 terug. De Fransman zag in 1997 de Mir terug, want hij kwam er met de spaceshuttle Atlantis op 27 september aan. De zevende shuttle-Mir missie eindigde op 6 oktober. Chrétien (73) vertoefde in totaal 43 dagen 11 uur 19 minuten in de ruimte. (Belga/TE)