De Japanse minister van Financiën Taro Aso heeft zijn bejaarde landgenoten met een dijk van een schuldgevoel opgezadeld door te suggereren dat ze een last voor de overheidsfinanciën zijn. Aso vraagt hen dan ook vriendelijk: "Haast je en sterf".

Aso, tevens vicepremier, vindt dat de bejaarden de kans gegeven moet worden om hun leven niet nodeloos te rekken - een (vroeg-)tijdige dood is meteen een interessante besparing. "God geve dat je niet gedwongen wordt te blijven leven terwijl je wil sterven", zei Aso, "je kan toch niet met een gerust hart gaan slapen als je weet dat dit door de staat betaald wordt".

Ter info: Aso, bekend om zijn weinig omfloerste taalgebruik, is 72. Hij zegt dat hij zijn naasten de opdracht heeft gegeven, hem te euthanaseren wanneer zijn uur is gekomen.

Wil van rijke Joden

Het stelsel van de sociale zekerheid staat in Japan zwaar onder druk door de vergrijzing: eenderde van de Japanners is zestig-plusser.

Voormalig premier Aso, telg van rijke industriëlen, zorgde in 2001 als Economieminister reeds voor gefronste wenkbrauwen door de welvaart van een land te verbinden met de "wil van rijke Joden" om er te wonen. (Belga/TE)

De Japanse minister van Financiën Taro Aso heeft zijn bejaarde landgenoten met een dijk van een schuldgevoel opgezadeld door te suggereren dat ze een last voor de overheidsfinanciën zijn. Aso vraagt hen dan ook vriendelijk: "Haast je en sterf". Aso, tevens vicepremier, vindt dat de bejaarden de kans gegeven moet worden om hun leven niet nodeloos te rekken - een (vroeg-)tijdige dood is meteen een interessante besparing. "God geve dat je niet gedwongen wordt te blijven leven terwijl je wil sterven", zei Aso, "je kan toch niet met een gerust hart gaan slapen als je weet dat dit door de staat betaald wordt". Ter info: Aso, bekend om zijn weinig omfloerste taalgebruik, is 72. Hij zegt dat hij zijn naasten de opdracht heeft gegeven, hem te euthanaseren wanneer zijn uur is gekomen. Wil van rijke JodenHet stelsel van de sociale zekerheid staat in Japan zwaar onder druk door de vergrijzing: eenderde van de Japanners is zestig-plusser. Voormalig premier Aso, telg van rijke industriëlen, zorgde in 2001 als Economieminister reeds voor gefronste wenkbrauwen door de welvaart van een land te verbinden met de "wil van rijke Joden" om er te wonen. (Belga/TE)