'Tot een wetenschapper me kan bewijzen dat vrouwen ongeschikt zijn om met de punt naar achteren te spelen, blijf ik dat onzin noemen', zegt Jan Mulder. Waarom zouden vrouwen niet kunnen voetballen? Omdat ze borsten hebben? Natuurlijk niet, want die worden helemaal ingesnoerd.

Waarom doen mannen dan zo neerbuigend over vrouwenvoetbal?

Jan Mulder: Omdat ze het niet gewend zijn. De vrouwen die vandaag voor Duitsland, Japan, Brazilië of Noorwegen spelen zijn tien keer zo goed als de Rode Duivels van pakweg 1960. Kijk maar eens naar beelden van de grote Rik Coppens: dat ziet er allemaal zo raar, onhandig en onbeholpen uit. Op YouTube staat er ook een filmpje van het Brazilië van 1970 - volgens Pele het beste elftal aller tijden - dat met 4-1 wint van Italië. Prachtig hoor, maar er zit ook een uur voetbal bij dat hemeltergend slecht is. Krom! Raar! Als mannen dus giechelig doen over vrouwenvoetbal lachen ze eigenlijk hun idolen van vroeger uit.

Zal het vrouwenvoetbal de achterstand op de mannen ooit inlopen?

Mulder: Dat weet ik niet. De mannen worden natuurlijk ook almaar beter. Het voetbal van vandaag is niet meer te vergelijken met dat van de jaren zestig en zeventig, toen ik nog speelde. Tegenwoordig zijn clubs heel wetenschappelijk bezig. Ze werken bijvoorbeeld met wetenschappelijke fysieke programma's en met computerprogramma's om wedstrijden te ontleden. Daar kun je als speler echt veel uit leren. Daarnaast wordt voetbal ook steeds sneller. Hoewel ik destijds - ik kan het niet genoeg herhalen - steengoed was, zou ik nu totaal de weg kwijt zijn op het veld. Daarom heb ik ook zo'n bewondering voor een speler als Eden Hazard. Wat die jongen, een weergaloze technicus, doet met een bal is van de allergrootste schoonheid. En dat in de huidige omstandigheden.

Veel jongetjes gaan vandaag voetballen omdat ze de nieuwe Eden Hazard of Vincent Kompany willen worden, maar meisjes hebben dat soort rolmodellen toch niet?

Mulder: Dat is zo. Maar daar zou snel verandering in kunnen komen, mocht het Belgische of Nederlandse dameselftal eens ver raken in een wereldkampioenschap. Zo'n meevaller heeft het vrouwenvoetbal echt nodig. Daarnaast hebben meisjes dezelfde idolen als de jongens: Hazard, Messi, Ronaldo. Wat maakt dat nou uit? Dat neemt niet weg dat er in dit beginstadium ook best wat positieve discriminatie mag zijn. Dat heeft vrouwen ook een zetje in de rug gegeven in het bedrijfsleven en de politiek. En natuurlijk moet er ook in vrouwenvoetbal worden geïnvesteerd. Bij Ajax zijn ze pas vorig jaar met vrouwenvoetbal begonnen. Schandalig toch?

Het volledige interview met Jan Mulder leest u deze week in Knack.

'Tot een wetenschapper me kan bewijzen dat vrouwen ongeschikt zijn om met de punt naar achteren te spelen, blijf ik dat onzin noemen', zegt Jan Mulder. Waarom zouden vrouwen niet kunnen voetballen? Omdat ze borsten hebben? Natuurlijk niet, want die worden helemaal ingesnoerd. Waarom doen mannen dan zo neerbuigend over vrouwenvoetbal?Jan Mulder: Omdat ze het niet gewend zijn. De vrouwen die vandaag voor Duitsland, Japan, Brazilië of Noorwegen spelen zijn tien keer zo goed als de Rode Duivels van pakweg 1960. Kijk maar eens naar beelden van de grote Rik Coppens: dat ziet er allemaal zo raar, onhandig en onbeholpen uit. Op YouTube staat er ook een filmpje van het Brazilië van 1970 - volgens Pele het beste elftal aller tijden - dat met 4-1 wint van Italië. Prachtig hoor, maar er zit ook een uur voetbal bij dat hemeltergend slecht is. Krom! Raar! Als mannen dus giechelig doen over vrouwenvoetbal lachen ze eigenlijk hun idolen van vroeger uit. Zal het vrouwenvoetbal de achterstand op de mannen ooit inlopen?Mulder: Dat weet ik niet. De mannen worden natuurlijk ook almaar beter. Het voetbal van vandaag is niet meer te vergelijken met dat van de jaren zestig en zeventig, toen ik nog speelde. Tegenwoordig zijn clubs heel wetenschappelijk bezig. Ze werken bijvoorbeeld met wetenschappelijke fysieke programma's en met computerprogramma's om wedstrijden te ontleden. Daar kun je als speler echt veel uit leren. Daarnaast wordt voetbal ook steeds sneller. Hoewel ik destijds - ik kan het niet genoeg herhalen - steengoed was, zou ik nu totaal de weg kwijt zijn op het veld. Daarom heb ik ook zo'n bewondering voor een speler als Eden Hazard. Wat die jongen, een weergaloze technicus, doet met een bal is van de allergrootste schoonheid. En dat in de huidige omstandigheden.Veel jongetjes gaan vandaag voetballen omdat ze de nieuwe Eden Hazard of Vincent Kompany willen worden, maar meisjes hebben dat soort rolmodellen toch niet?Mulder: Dat is zo. Maar daar zou snel verandering in kunnen komen, mocht het Belgische of Nederlandse dameselftal eens ver raken in een wereldkampioenschap. Zo'n meevaller heeft het vrouwenvoetbal echt nodig. Daarnaast hebben meisjes dezelfde idolen als de jongens: Hazard, Messi, Ronaldo. Wat maakt dat nou uit? Dat neemt niet weg dat er in dit beginstadium ook best wat positieve discriminatie mag zijn. Dat heeft vrouwen ook een zetje in de rug gegeven in het bedrijfsleven en de politiek. En natuurlijk moet er ook in vrouwenvoetbal worden geïnvesteerd. Bij Ajax zijn ze pas vorig jaar met vrouwenvoetbal begonnen. Schandalig toch? Het volledige interview met Jan Mulder leest u deze week in Knack.