Cameron, bekend van Titanic, Avatar, Aliens en The Terminator, dook met een mini-onderzeeboot tot een diepte van zowat 11 kilometer in de Marianentrog. Dat meldt National Geographic, dat de expeditie Deepsea Challenge leidde.

Enorme druk
Cameron zette zijn duik in omstreeks 05u15 lokale tijd aan boord van de acht meter lange Deepsea Challenger. De boot, die acht jaar onderzoek vergde, is uitgerust met geavanceerde technologie en is in staat een enorme druk te weerstaan.

Hij deed er 2 uur en 36 minuten over om de bodem van de Marianentrog te bereiken, op 10.898 meter diepte. Gedurende enkele uren verkende Cameron de trog. Hij verzamelde ook allerhande stalen.

Rond de middag kwam de duikboot terug aan de oppervlakte, 500 kilometer ten zuidwesten van het Amerikaanse eiland Guam. De terugreis duurde "maar" 70 minuten.

1e poging in 1960
Op 23 januari 1960 doken de Amerikaanse marineluitenant Don Walsh en de Zwitserse oceanograaf Jacques Piccard al met een militaire duikboot tot het diepst bekende punt. Ze konden toen slechts 20 minuten op die diepte blijven.

De 57-jarige Cameron heeft ruime ervaring met onderzeeërs. Hij dook er al tientallen keren mee, onder meer naar het wrakken van de Bismarck. Hij bezocht ook 33 keer het wrak van de Titanic, waardoor hij meer uren doorbracht op het schip dan de kapitein zelf. Ook in bijvoorbeeld de film "The Abyss" kwam zijn passie voor duiken al tot uiting. (Belga/TE)

Cameron, bekend van Titanic, Avatar, Aliens en The Terminator, dook met een mini-onderzeeboot tot een diepte van zowat 11 kilometer in de Marianentrog. Dat meldt National Geographic, dat de expeditie Deepsea Challenge leidde. Enorme druk Cameron zette zijn duik in omstreeks 05u15 lokale tijd aan boord van de acht meter lange Deepsea Challenger. De boot, die acht jaar onderzoek vergde, is uitgerust met geavanceerde technologie en is in staat een enorme druk te weerstaan. Hij deed er 2 uur en 36 minuten over om de bodem van de Marianentrog te bereiken, op 10.898 meter diepte. Gedurende enkele uren verkende Cameron de trog. Hij verzamelde ook allerhande stalen. Rond de middag kwam de duikboot terug aan de oppervlakte, 500 kilometer ten zuidwesten van het Amerikaanse eiland Guam. De terugreis duurde "maar" 70 minuten. 1e poging in 1960 Op 23 januari 1960 doken de Amerikaanse marineluitenant Don Walsh en de Zwitserse oceanograaf Jacques Piccard al met een militaire duikboot tot het diepst bekende punt. Ze konden toen slechts 20 minuten op die diepte blijven. De 57-jarige Cameron heeft ruime ervaring met onderzeeërs. Hij dook er al tientallen keren mee, onder meer naar het wrakken van de Bismarck. Hij bezocht ook 33 keer het wrak van de Titanic, waardoor hij meer uren doorbracht op het schip dan de kapitein zelf. Ook in bijvoorbeeld de film "The Abyss" kwam zijn passie voor duiken al tot uiting. (Belga/TE)