De Israëlische schrijver Yoram Kaniuk (81) heeft een historische overwinning behaald voor de rechtbank van Tel-Aviv. Voortaan staat hij in de registers van de burgerlijke stand niet meer genoteerd als 'joods', maar als 'zonder religie'.

"Historisch gezien gaat het om een belangrijke beslissing", zegt Kaniuk in de Israëlische krant Haaretz.

De auteur vroeg het ministerie van Binnenlandse Zaken tevergeefs om zijn religie te schrappen. Vervolgens ging hij in mei in beroep, stellende dat hij niet wilde behoren tot "wat men de joodse godsdienst in Israël noemt", en vergeleek die met de islam in Iran.

De voorbije week oordeelde de rechtbank van Tel Aviv dat elke burger het recht heeft zich 'zonder religie' te noemen, conform de Israëlische wet over de vrijheid en de waardigheid van de mens. Het gaat om een belangrijk juridisch precedent.

Sinds enkele jaren staan 'nationaliteit' en 'religie' niet meer vermeld op de identiteitskaarten, maar nog wel in de registers van de burgerlijke stand. (AFP/KVDA)

De Israëlische schrijver Yoram Kaniuk (81) heeft een historische overwinning behaald voor de rechtbank van Tel-Aviv. Voortaan staat hij in de registers van de burgerlijke stand niet meer genoteerd als 'joods', maar als 'zonder religie'. "Historisch gezien gaat het om een belangrijke beslissing", zegt Kaniuk in de Israëlische krant Haaretz. De auteur vroeg het ministerie van Binnenlandse Zaken tevergeefs om zijn religie te schrappen. Vervolgens ging hij in mei in beroep, stellende dat hij niet wilde behoren tot "wat men de joodse godsdienst in Israël noemt", en vergeleek die met de islam in Iran. De voorbije week oordeelde de rechtbank van Tel Aviv dat elke burger het recht heeft zich 'zonder religie' te noemen, conform de Israëlische wet over de vrijheid en de waardigheid van de mens. Het gaat om een belangrijk juridisch precedent. Sinds enkele jaren staan 'nationaliteit' en 'religie' niet meer vermeld op de identiteitskaarten, maar nog wel in de registers van de burgerlijke stand. (AFP/KVDA)