Internationale Mannendag: omdat ook de heren wat aandacht verdienen?

© /
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Heren, vandaag is het jullie dag. 19 november staat immers geboekstaafd als ‘Internationale Mannendag’. En wel hierom.

Vrouwen vieren elk jaar een nationale (11/11) en een internationale Vrouwendag (8/3) – en dat is niet zonder reden, maar wist u dat ook mannen een eigen dag hebben om in de bloemetjes gezet te worden? Sinds 1999 is dat op de 19e dag van de ‘mannenmaand’ november. En dit in een wereld waar het mannelijke gedeelte van de mensheid 83 procent uitmaakt van zij die op haast alle domeinen alle macht in handen hebben? Jawel, want ook mannen gaan gebukt onder stereotypen, clichés en onhaalbare idealen die belichaamd worden door rijke, beroemde acteurs en onwezenlijk knappe sportlui.

Positieve bijdrage van de man

Internationale Mannendag is geen ludieke actie van ‘benadeelde’ mannen die eens de draak willen steken met Vrouwendag, maar zowaar een ernstig initiatief dat in 60 landen gevierd wordt mét de steun van de Verenigde Naties. Volgens de officiële website wil Mannendag in plaats van de negatieve resultaten van de mannelijke heerschappij, net de positieve bijdrage van mannen aan onze samenleving in de kijker zetten. Daarnaast wil het initiatief ook de gewone ‘man in de straat’ als positief rolmodel promoten in plaats van de Brad Pitts van deze wereld, aandacht hebben voor specifieke gezondheidsproblemen bij mannen en de discriminaties waar ook sommige mannen mee te maken krijgen onder de aandacht brengen.

Welke discriminatie?

Als u momenteel uw hersenen aan het pijnigen bent over welke discriminaties mannen, afgezien van homomannen en zwarte mannen, in deze wereld in hemelsnaam te verduren hebben (u hoeft er enkel nog maar de familiefoto van de federale regering bij te halen), dan biedt de Vlaamse website van Internationale Mannendag misschien iets meer duidelijkheid. Daar wordt opgeroepen tot een “grotere samenwerking om de levenskwaliteit en het welzijn van mannen en jongens overal ter wereld te verbeteren”. Mannen hebben immers een kortere levensverwachting dan vrouwen, de zelfmoordcijfers liggen aanzienlijk hoger bij mannen en mannen sterven veel vaker in het verkeer. Ook een niet te verwaarlozen aantal mannen blijkt slachtoffer van partnergeweld te zijn.

‘Ook mannen slachtoffer van stereotiepe beeldvorming’

Daarnaast zouden ook mannen last hebben van stereotiepe beelden. Uit een enquête van Genderatwork met de steun van het Vlaams ministerie voor Gelijke Kansen blijkt dat 15 tot 18-jarige jongeren meisjes beschouwen als “gevoelig, betrokken en zorgzaam” en jongens eerder als “competitief, moedig en nonchalant”. Maar dat stereotiepe beeld stemt niet volledig overeen met hoe de jongeren zichzelf zien. Zo vinden vele meisjes zich moedig, terwijl heel wat jongens aangeven gevoelig te zijn. Opmerkelijk is hoe de verwachtingen over “de ideale man” weer meer met het stereotiepe beeld stroken.

“Stereotiepe beelden kunnen ook voordelen hebben, maar we verliezen te vaak de nadelen uit het oog”, zegt Katlijn Demuynck van Genderatwork. Het Amerikaanse onderzoeksbureau Catalyst identificeerde de verplichting van het opnemen van de primaire financiële verantwoordelijkheid voor het huishouden, het zogeheten “Atlas-syndroom”, als een van de nadelen van de mannelijkheid. “De druk die dat met zich meebrengt, vertaalt zich in hoge zelfmoordcijfers, drank-en druggebruik en daden van geweld”, zegt Demuynck, die onder meer wijst op de verantwoordelijkheid van de reclamewereld en rolmodellen in de media.

Mannendag vs Vrouwendag

Toegegeven, bovenstaande lijst met – niet geheel onterechte – strijdpunten oogt wat mager als we ze naast die van Vrouwendag leggen en daar zijn de initiatiefnemers zich wel degelijk van bewust. Daarom wordt de laatste jaren meer gefocust op dezelfde leuze als Vrouwendag: de gelijkheid tussen man en vrouw als basisprincipe. Alleen zo heeft Mannendag wellicht een reden van bestaan. Wie gelijkheid tussen man en vrouw predikt, kan immers niets tegen een Mannendag hebben.

Trouwens, door de discriminatie van mannen onder de aandacht te brengen, onderstreept Mannendag tegelijkertijd ook het feit dat vrouwendiscriminatie en geweld tegen vrouwen veel groter zijn. Iets om in het achterhoofd te houden als we op 25 november de Internationale Dag voor de Uitroeiing van Geweld tegen Vrouwen vieren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content