Studio 100-baas Gert Verhulst noemt feminisme "een vreselijk woord", vindt het erg dat de nieuwe vrouw "blijkbaar niet meer hoeft te kunnen koken" en besluit dat "de slinger in de verkeerde richting is doorgeslagen", zo liet hij deze week optekenen in Knack.

Groen-politica en professor in de mensenrechten Eva Brems voert in haar vakgebied Gender en Recht al jaren onderzoek naar vrouwenrechten. In de krant Het Laatste Nieuws plaatst ze enkele kanttekeningen bij de woorden van Verhulst.

Sensibilisering nodig
"Oké, mensen moeten er niet trots op zijn dat ze dingen niet kunnen. Het is beter dat we streven naar een maatschappij waarin mannen er trots op zijn dat ze kunnen koken en vrouwen een kraan kunnen repareren, dan dat beide seksen cultiveren dat ze iets niét kunnen. Maar dat de slinger doorgeslagen zou zijn in de verkeerde richting: in welke wereld lééf jij, Gert?", aldus Brems.

Brems vindt dat er nog heel wat sensibilisering nodig is om de rollenpatronen te doorbreken. "Rollenpatronen zijn onzichtbare mechanismen die ervoor verantwoordelijk zijn dat vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in de hoogste functies, en dat vrouwen in de privésfeer vaak met de huishoudelijke taken belast worden, terwijl ze die misschien zelf toch liever zouden delen met hun partner."

Gemiste kans

Over de keuze tussen werk of een gezin die Verhulst vrouwen stelt zegt Brems: "De grote uitdaging van deze tijd lijkt me toch wel een samenleving op te bouwen die erin slaagt om werk en gezin te combineren. Waarom zouden vrouwen geen hogere functie kunnen bekleden en tegelijkertijd een bevredigend gezinsleven hebben? Mensen staan nog te weinig open om dat debat aan te gaan. Als bedrijfsleider van Studio 100 zou Verhulst nochtans een voortrekkersrol kunnen spelen. Een gemiste kans."

Al vertelt Verhulst ook dingen die Brems wél toejuicht. Zo zegt hij dat hij nooit naar het geslacht van een sollicitant kijkt, maar gewoon de geschikte kandidaat wil aanwerven. En laten we ook niet vergeten dat een Studio 100-creatie zoals Mega Mindy een prima rolmodel is voor meisjes. (TE)

Studio 100-baas Gert Verhulst noemt feminisme "een vreselijk woord", vindt het erg dat de nieuwe vrouw "blijkbaar niet meer hoeft te kunnen koken" en besluit dat "de slinger in de verkeerde richting is doorgeslagen", zo liet hij deze week optekenen in Knack. Groen-politica en professor in de mensenrechten Eva Brems voert in haar vakgebied Gender en Recht al jaren onderzoek naar vrouwenrechten. In de krant Het Laatste Nieuws plaatst ze enkele kanttekeningen bij de woorden van Verhulst. Sensibilisering nodig "Oké, mensen moeten er niet trots op zijn dat ze dingen niet kunnen. Het is beter dat we streven naar een maatschappij waarin mannen er trots op zijn dat ze kunnen koken en vrouwen een kraan kunnen repareren, dan dat beide seksen cultiveren dat ze iets niét kunnen. Maar dat de slinger doorgeslagen zou zijn in de verkeerde richting: in welke wereld lééf jij, Gert?", aldus Brems. Brems vindt dat er nog heel wat sensibilisering nodig is om de rollenpatronen te doorbreken. "Rollenpatronen zijn onzichtbare mechanismen die ervoor verantwoordelijk zijn dat vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn in de hoogste functies, en dat vrouwen in de privésfeer vaak met de huishoudelijke taken belast worden, terwijl ze die misschien zelf toch liever zouden delen met hun partner." Gemiste kansOver de keuze tussen werk of een gezin die Verhulst vrouwen stelt zegt Brems: "De grote uitdaging van deze tijd lijkt me toch wel een samenleving op te bouwen die erin slaagt om werk en gezin te combineren. Waarom zouden vrouwen geen hogere functie kunnen bekleden en tegelijkertijd een bevredigend gezinsleven hebben? Mensen staan nog te weinig open om dat debat aan te gaan. Als bedrijfsleider van Studio 100 zou Verhulst nochtans een voortrekkersrol kunnen spelen. Een gemiste kans." Al vertelt Verhulst ook dingen die Brems wél toejuicht. Zo zegt hij dat hij nooit naar het geslacht van een sollicitant kijkt, maar gewoon de geschikte kandidaat wil aanwerven. En laten we ook niet vergeten dat een Studio 100-creatie zoals Mega Mindy een prima rolmodel is voor meisjes. (TE)