De wijsheid heeft Wim Helsen, die afgelopen week voor de tweede keer de prestigieuze theaterprijs Poelifinario won, naar eigen zeggen niet in pacht. Zeker niet als het over zijn vrouwelijke vakgenoten gaat. 'Ik kan natuurlijk niet ontkennen dat er vandaag meer mannen met comedy bezig zijn dan vrouwen', zegt hij. 'Maar dat komt echt niet doordat vrouwen het niet zouden kunnen. Waarschijnlijk hebben mannen gewoon meer geldingsdrang en zijn ze daardoor sneller geneigd om op een podium de grapjas te gaan uithangen.'

Nemen mannelijke komieken niet al te snel hun toevlucht tot vrouwonvriendelijke grappen om de lachers op hun hand te krijgen?

Helsen: Néé! Dat gebeurt echt niet. Nooit van gehoord. Dat is een verhaaltje. (lacht) Het komt altijd op hetzelfde neer: als het goede grappen zijn, is het best oké.

Humor zou een goed middel zijn om vrouwen te verleiden. Klopt dat?

Helsen: Humor is een goede manier om te verleiden tout court. (denkt na) In de middelbare school kreeg ik eens de opdracht om iets te schrijven over vriendschap, maar ik raakte niet verder dan het idee dat een echte vriend iemand is bij wie je altijd terechtkunt, bij wie je om vier uur 's nachts kunt aanbellen als dat nodig is. Tegelijkertijd vond ik dat redelijk absurd, want ik had het nog nooit nodig gevonden om midden in de nacht bij iemand aan te bellen. Nog altijd niet trouwens. Maar ik ben toen wel gaan nadenken over wie mijn vrienden waren en ik kwam tot de conclusie dat het stuk voor stuk jongens waren - geen meisjes, want ik zat op een jongensschool - met wie ik kon lachen. Humor is een manier om te verleiden maar ook om samen te zijn, om je met iemand verbonden te voelen, omdat je samen iets deelt. Tot op vandaag zijn mijn vrienden en vriendinnen dan ook allemaal mensen met wie ik plezier kan hebben.

Zou u een relatie kunnen hebben met een vrouw die niet om u kan lachen?

Helsen: Als ze mijn show niet grappig vond, zou ik dat - denk ik toch - niet zo erg vinden. Maar wel als ik haar ook in het gewone leven niet aan het lachen kon brengen. Met je partner moet je toch om dezelfde dingen kunnen lachen? Je hoeft niet alles van elkaar supergrappig te vinden maar je moet op dat vlak toch wel iets kunnen delen. Dat vind ik wel essentieel. (AP/HR)

Lees deze week in Knack het volledige interview met Wim Helsen

De wijsheid heeft Wim Helsen, die afgelopen week voor de tweede keer de prestigieuze theaterprijs Poelifinario won, naar eigen zeggen niet in pacht. Zeker niet als het over zijn vrouwelijke vakgenoten gaat. 'Ik kan natuurlijk niet ontkennen dat er vandaag meer mannen met comedy bezig zijn dan vrouwen', zegt hij. 'Maar dat komt echt niet doordat vrouwen het niet zouden kunnen. Waarschijnlijk hebben mannen gewoon meer geldingsdrang en zijn ze daardoor sneller geneigd om op een podium de grapjas te gaan uithangen.'Nemen mannelijke komieken niet al te snel hun toevlucht tot vrouwonvriendelijke grappen om de lachers op hun hand te krijgen?Helsen: Néé! Dat gebeurt echt niet. Nooit van gehoord. Dat is een verhaaltje. (lacht) Het komt altijd op hetzelfde neer: als het goede grappen zijn, is het best oké. Humor zou een goed middel zijn om vrouwen te verleiden. Klopt dat?Helsen: Humor is een goede manier om te verleiden tout court. (denkt na) In de middelbare school kreeg ik eens de opdracht om iets te schrijven over vriendschap, maar ik raakte niet verder dan het idee dat een echte vriend iemand is bij wie je altijd terechtkunt, bij wie je om vier uur 's nachts kunt aanbellen als dat nodig is. Tegelijkertijd vond ik dat redelijk absurd, want ik had het nog nooit nodig gevonden om midden in de nacht bij iemand aan te bellen. Nog altijd niet trouwens. Maar ik ben toen wel gaan nadenken over wie mijn vrienden waren en ik kwam tot de conclusie dat het stuk voor stuk jongens waren - geen meisjes, want ik zat op een jongensschool - met wie ik kon lachen. Humor is een manier om te verleiden maar ook om samen te zijn, om je met iemand verbonden te voelen, omdat je samen iets deelt. Tot op vandaag zijn mijn vrienden en vriendinnen dan ook allemaal mensen met wie ik plezier kan hebben.Zou u een relatie kunnen hebben met een vrouw die niet om u kan lachen?Helsen: Als ze mijn show niet grappig vond, zou ik dat - denk ik toch - niet zo erg vinden. Maar wel als ik haar ook in het gewone leven niet aan het lachen kon brengen. Met je partner moet je toch om dezelfde dingen kunnen lachen? Je hoeft niet alles van elkaar supergrappig te vinden maar je moet op dat vlak toch wel iets kunnen delen. Dat vind ik wel essentieel. (AP/HR)Lees deze week in Knack het volledige interview met Wim Helsen