Automatische update:
Aan
Uit
De nieuwste eerst De oudste eerst

Koningin Elizabeth brengt hulde

Koningin Elizabeth liet in een mededeling weten dat de begrafenis van "groot nationaal en internationaal" belang is. "Vandaag brengen we hulde aan een koning die in moeilijke tijden geleefd heeft. Hij werd tijdens zijn leven en na zijn dood gesteund door het christelijke geloof."

Benedict Cumberbatch leest 'Richard' voor

Benedict Cumberbatch, acteur en een neef van Richard III, leest een speciaal voor de ceremonie geschreven gedicht voor.

Hoogtepunt van een week vol herdenkingen

De teraardebestelling is het orgelpunt van een gehele week gewijd aan de koning. Zo werd het knokige overschot van de stoffelijke resten van de koning eerder al naar de Universiteit van Leicester overgebracht. Dan werd het gebeente naar Bosworth vervoerd, de plaats waar Richard in 1485 overleed. Ook andere gemeenten die geassocieerd worden met leven en (wan)daden van Richard III werden even aangedaan onder jolig 'God save King Richard'-gejuich van zogenaamde 'Ricardians', de naam die aan Richard III-fans gegeven wordt, voor wie gerechtigheid geen tijdslimiet kent.

Kist Richard III in graf neergelaten

De kist met Richard III wordt neergelaten in het graf. De eenvoudige eiken kist werd gemaakt door een afstammeling van Richard, de Canadees Michael Ibsen.

Reuters
© Reuters

Koningin is er niet bij

Koningin Elizabeth is niet aanwezig op de plechtigheid voor de koning omdat het niet om een staatsbegrafenis gaat. Wel aanwezig is Gravin van Wessex Sophie Rhys-Jones, de echtgenote van prins Edward.

Terug in de tijd

Vandaag is het ook een grote dag voor fans van reënscenering.

Herbegrafenis is geen begrafenis

Een herbegrafenis wijkt enigszins af van een gewone begrafenis, al bestaat er geen liturgisch precedent voor de herbegrafenis van een koning. In de 15e eeuw waren herbegrafenissen van de adel evenwel grote evenementen en wijdverspreid.

Humor op de begrafenis

Op Twitter is er ook plaats voor wat humor.

Een beetje Hollywoodglamour op begrafenis

De Britse acteur Benedict Cumberbatch zal tijdens de ceremonie een gedicht voorlezen 'Richard'. Cumberbatch is volgens wetenschappers verwant met Richard III.

Iets goed te maken

Met deze begrafenis willen de Britten iets goedmaken. Ze willen hun koning de begrafenis geven die hij nooit heeft gekregen. De bloeddorstige verhalen die over hem de ronde doen, zijn vandaag even vergeten.

530 jaar geleden werd Richard gedood in de Rozenoorlogen bij de Slag bij Bosworth. Hij werd aan een paard naar de stad Leicester gesleept om daar na een snelle nachtelijke ceremonie in de ondertussen verwoeste Grey Friars Church naakt begraven te worden in een armengraf.

Vandaag krijgt de vorst een koninklijke herbegrafenis in de kathedraal van Leicester in het bijzijn van 700 gasten en duizenden Britten in de buurt die de regen trotseren.

AFP
© AFP

De eerste gasten komen aan

Onder de gasten van de uitvaartplechtigheid bevinden zich hoogwaardigheidsbekleders, afstammelingen van mensen die een band met Richard hadden en 200 uitverkorenen.

De ceremonie start om 12.30 uur en eindigt om 14 uur.

'God save King Richard': verguisde koning sluit 530 jaar na dood vrede met verleden

Begrafenis Richard III in de kathedraal van Leicester

Het weer valt wat tegen vandaag, maar niettemin zijn de Britten in de wolken over de (tweede) begrafenis van koning Richard III, de laatste koning uit het geslacht der Plantaganets, die in 2012 werd gevonden onder een parking.