Guy Mortier ontving de Vlaamse Cultuurprijs van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege. "Geen grens was veilig voor deze fluwelen rebel. Met taal en humor als punch heeft hij generaties jongeren kritisch gekneed, en een leger talentrijke journalisten, schrijvers, fotografen, vormgevers en tekenaars gouden creatieve kansen gegeven", aldus de minister.

Soundtrack van onze jeugd

Guy Mortier begon in 1961 op achttienjarige leeftijd als freelance journalist bij weekblad Humo. Op acht jaar tijd schopte hij het daar tot hoofdredacteur en transformeerde hij het blad in meer dan enkel een radio- en televisiemagazine. Al die tijd lang was Guy Mortier de stille kracht achter een ogenschijnlijk legertje ongeregeld: getalenteerde journalisten, schrijvers, tekenaars en fotografen uit Vlaanderen en Nederland die hij bijeenbracht en uitdaagde om uitmuntend te zijn. Ze gaven stem en kleur aan hun tijd en hun publiek. Zijn meest bijzondere talent volgens de jury: "die bijzondere gave van hem om iets grappigs te maken van iets waar anderen niets grappigs in zagen om de ernst van geestigheden te zien".

Mortier bleef hoofdredacteur tot 2003. Al die jaren was rockmuziek een rode draad. Hele generaties jongeren maakten door middel van pittige platenbesprekingen kennis met wat de soundtrack van hun jeugd zou worden. Bij het grote publiek genoot Guy Mortier vooral bekendheid als komische noot in radio- en televisiepanels.

20.000 euro

De uitreiking van de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste is de eerste van een reeks Vlaamse Cultuurprijzen waarbij men de laureaat bekend maakt op een belangrijk evenement van de sector. Aan een prijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden. Voor de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste reserveert de Vlaamse overheid 20.000 euro. Elke laureaat ontvangt het bronzen beeldje 'La ultima isla' van Philip Aguirre. (KVW)

www.cultuurprijzen.be

Guy Mortier ontving de Vlaamse Cultuurprijs van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege. "Geen grens was veilig voor deze fluwelen rebel. Met taal en humor als punch heeft hij generaties jongeren kritisch gekneed, en een leger talentrijke journalisten, schrijvers, fotografen, vormgevers en tekenaars gouden creatieve kansen gegeven", aldus de minister. Guy Mortier begon in 1961 op achttienjarige leeftijd als freelance journalist bij weekblad Humo. Op acht jaar tijd schopte hij het daar tot hoofdredacteur en transformeerde hij het blad in meer dan enkel een radio- en televisiemagazine. Al die tijd lang was Guy Mortier de stille kracht achter een ogenschijnlijk legertje ongeregeld: getalenteerde journalisten, schrijvers, tekenaars en fotografen uit Vlaanderen en Nederland die hij bijeenbracht en uitdaagde om uitmuntend te zijn. Ze gaven stem en kleur aan hun tijd en hun publiek. Zijn meest bijzondere talent volgens de jury: "die bijzondere gave van hem om iets grappigs te maken van iets waar anderen niets grappigs in zagen om de ernst van geestigheden te zien".Mortier bleef hoofdredacteur tot 2003. Al die jaren was rockmuziek een rode draad. Hele generaties jongeren maakten door middel van pittige platenbesprekingen kennis met wat de soundtrack van hun jeugd zou worden. Bij het grote publiek genoot Guy Mortier vooral bekendheid als komische noot in radio- en televisiepanels.De uitreiking van de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Algemene Culturele Verdienste is de eerste van een reeks Vlaamse Cultuurprijzen waarbij men de laureaat bekend maakt op een belangrijk evenement van de sector. Aan een prijs is een bedrag van 12.500 euro verbonden. Voor de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste reserveert de Vlaamse overheid 20.000 euro. Elke laureaat ontvangt het bronzen beeldje 'La ultima isla' van Philip Aguirre. (KVW)www.cultuurprijzen.be