Manuel Galban, gitarist van de wereldberoemde Cubaanse muziekgroep Buena Vista Social Club, is op 80-jarige leeftijd overleden.

Galban overleed donderdag in de Cubaanse hoofdstad Havana, melden Cubaanse media. De doodsoorzaak werd niet meegedeeld.

"De dood van Galban betekent een groot verlies, niet alleen voor de Cubaanse muziek, maar ook voor onze cultuur in het algemeen," luidde het op de openbare omroep.

Manuel Galban werd geboren op 14 januari 1931 in Gibara, in het zuiden van Cuba. In 1956 trok hij naar Havana. Hij leidde er onder meer het kwartet Los Zafiros en speelde jarenlang bij de groep Batey.

In 1996 vervoegde hij de Buena Vista Social Club, een project dat was opgestart door de Cubaan Juan de Marcos Gonzalez en de Amerikaanse gitarist Ry Cooder. De film 'Buena Vista Social Club' van Wim Wenders over de groep bezorgde de band wereldfaam en was goed voor een Oscarnominatie in 2000. (Belga/KVDA)

Manuel Galban, gitarist van de wereldberoemde Cubaanse muziekgroep Buena Vista Social Club, is op 80-jarige leeftijd overleden. Galban overleed donderdag in de Cubaanse hoofdstad Havana, melden Cubaanse media. De doodsoorzaak werd niet meegedeeld. "De dood van Galban betekent een groot verlies, niet alleen voor de Cubaanse muziek, maar ook voor onze cultuur in het algemeen," luidde het op de openbare omroep. Manuel Galban werd geboren op 14 januari 1931 in Gibara, in het zuiden van Cuba. In 1956 trok hij naar Havana. Hij leidde er onder meer het kwartet Los Zafiros en speelde jarenlang bij de groep Batey. In 1996 vervoegde hij de Buena Vista Social Club, een project dat was opgestart door de Cubaan Juan de Marcos Gonzalez en de Amerikaanse gitarist Ry Cooder. De film 'Buena Vista Social Club' van Wim Wenders over de groep bezorgde de band wereldfaam en was goed voor een Oscarnominatie in 2000. (Belga/KVDA)