"Vladimir Poetin heeft een decreet ondertekend dat Fransman Gerard Depardieu het Russische staatsburgerschap geeft", preciseerde het Kremlin in een mededeling.

Eerder had de acteur al bekendgemaakt dat hij, als gevolg van de beslissing van de Franse regering om een "rijkentaks" in te voeren, zijn Frans paspoort wil inleveren en Belg wil worden. Hij heeft daarom een huis gekocht in het Belgische Néchin, een deelgemeente van Estaimpuis.

De beslissing van de Franse Grondwettelijke Raad om de "rijkentaks" te verwerpen, doet niets af van dat voornemen, aldus de Franse filmster.

Volgens de voorzitter van de naturalisatiecommissie van de Kamer, Georges Dallemagne (cdH), verandert het voorstel van Poetin technisch gesproken niets aan de vraag van de Franse acteur om Belg te worden. "Maar als hij de Russische nationaliteit verwerft, zullen we zijn dossier anders bekijken", verduidelijkt hij.

Belg minder dringend

"De Commissie voor de Naturalisaties zal zich erover buigen of het gepast is hem de Belgische nationaliteit toe te kennen en of hij de juiste motivatie heeft", legt Dallemagne uit. "Zijn aanvraag kan minder dringend lijken, minder belangrijk... Nationaliteiten zijn niet iets wat men verzamelt."

Sedert 1 januari kan wie bijzondere verdiensten voor ons land kan bewijzen, gemakkelijker Belg worden binnen de uitzonderingsregels. Mogelijk kan Depardieu daarvan gebruikmaken, maar met zijn demarche kan de Russische president Poetin daar dus nog een stokje voorsteken.

Eind vorig jaar had Poetin verklaard dat hij bereid is om, indien gewenst, Depardieu het Russische staatsburgerschap toe te kennen. "Als Gerard echt een verblijfsvergunning of een Russisch paspoort nodig heeft, dan wordt dat in orde gebracht", klonk het toen op een persconferentie.

De 64-jarige Depardieu is vaak geziene gast op Russische filmfestivals en feestjes met Russische beroemdheden. (Belga/TE)

"Vladimir Poetin heeft een decreet ondertekend dat Fransman Gerard Depardieu het Russische staatsburgerschap geeft", preciseerde het Kremlin in een mededeling. Eerder had de acteur al bekendgemaakt dat hij, als gevolg van de beslissing van de Franse regering om een "rijkentaks" in te voeren, zijn Frans paspoort wil inleveren en Belg wil worden. Hij heeft daarom een huis gekocht in het Belgische Néchin, een deelgemeente van Estaimpuis. De beslissing van de Franse Grondwettelijke Raad om de "rijkentaks" te verwerpen, doet niets af van dat voornemen, aldus de Franse filmster. Volgens de voorzitter van de naturalisatiecommissie van de Kamer, Georges Dallemagne (cdH), verandert het voorstel van Poetin technisch gesproken niets aan de vraag van de Franse acteur om Belg te worden. "Maar als hij de Russische nationaliteit verwerft, zullen we zijn dossier anders bekijken", verduidelijkt hij.Belg minder dringend"De Commissie voor de Naturalisaties zal zich erover buigen of het gepast is hem de Belgische nationaliteit toe te kennen en of hij de juiste motivatie heeft", legt Dallemagne uit. "Zijn aanvraag kan minder dringend lijken, minder belangrijk... Nationaliteiten zijn niet iets wat men verzamelt." Sedert 1 januari kan wie bijzondere verdiensten voor ons land kan bewijzen, gemakkelijker Belg worden binnen de uitzonderingsregels. Mogelijk kan Depardieu daarvan gebruikmaken, maar met zijn demarche kan de Russische president Poetin daar dus nog een stokje voorsteken. Eind vorig jaar had Poetin verklaard dat hij bereid is om, indien gewenst, Depardieu het Russische staatsburgerschap toe te kennen. "Als Gerard echt een verblijfsvergunning of een Russisch paspoort nodig heeft, dan wordt dat in orde gebracht", klonk het toen op een persconferentie. De 64-jarige Depardieu is vaak geziene gast op Russische filmfestivals en feestjes met Russische beroemdheden. (Belga/TE)