De 65-jarige hoogleraar Ruddy Doom, politicoloog en stichter van de vakgroep "Studie van de Derde Wereld" (UGent), gaat na meer dan veertig jaar dienst op emeritaat. In een afscheidsinterview met het maandblad MO geeft Doom zijn ongezouten mening op de wereldpolitiek én het lokale strijdtoneel.

Dooms voornaamste onderzoeksterreinen zijn conflict en ontwikkeling in het globale Zuiden. Zijn meest recente boek is "Spiegelpaleizen : wat 'zij' denken over 'ons'" (2010). Onlangs nam Doom het in de media op voor de Chinese kunstenaar Ai Weiwei en vroeg zich vorig jaar af of humor/sarcasme universeel is.

Studie van de Derde Wereld

Doom studeerde sociologie in Gent en begon, na zijn legerdienst, begin jaren zeventig aan de faculteit rechtsgeleerdheid bij Jef Van Bilsen, de man die voor het eerst de plannen voor een onafhankelijk Congo ontvouwde. Later stichtte Doom de vakgroep "Studie van de Derde Wereld", die per 1 oktober "Vakgroep voor Conflict en Ontwikkeling" heet. De vakgroep startte met "twee sinaasappelkisten boeken" en telt ondertussen dertig onderzoekers.

Grote projecten staan voorlopig niet op stapel. "Ik ga hier niet ronddraven als een schoonmoeder. Bovendien ben ik niet van de overtuiging dat er geen houdbaarheidsdatum zit op opvattingen. Ik laat alles op me afkomen."

'Je denkt dat je tegen de rivier roeit, maar eigenlijk dobber je mee'

Over zijn carrière zegt Doom filosofisch: "Je denkt dat je tegen de rivier roeit, maar eigenlijk dobber je mee. Met de leeftijd moet je een aantal dingen in perspectief zien." (Belga/SD)


De 65-jarige hoogleraar Ruddy Doom, politicoloog en stichter van de vakgroep "Studie van de Derde Wereld" (UGent), gaat na meer dan veertig jaar dienst op emeritaat. In een afscheidsinterview met het maandblad MO geeft Doom zijn ongezouten mening op de wereldpolitiek én het lokale strijdtoneel.Dooms voornaamste onderzoeksterreinen zijn conflict en ontwikkeling in het globale Zuiden. Zijn meest recente boek is "Spiegelpaleizen : wat 'zij' denken over 'ons'" (2010). Onlangs nam Doom het in de media op voor de Chinese kunstenaar Ai Weiwei en vroeg zich vorig jaar af of humor/sarcasme universeel is. Studie van de Derde WereldDoom studeerde sociologie in Gent en begon, na zijn legerdienst, begin jaren zeventig aan de faculteit rechtsgeleerdheid bij Jef Van Bilsen, de man die voor het eerst de plannen voor een onafhankelijk Congo ontvouwde. Later stichtte Doom de vakgroep "Studie van de Derde Wereld", die per 1 oktober "Vakgroep voor Conflict en Ontwikkeling" heet. De vakgroep startte met "twee sinaasappelkisten boeken" en telt ondertussen dertig onderzoekers. Grote projecten staan voorlopig niet op stapel. "Ik ga hier niet ronddraven als een schoonmoeder. Bovendien ben ik niet van de overtuiging dat er geen houdbaarheidsdatum zit op opvattingen. Ik laat alles op me afkomen."'Je denkt dat je tegen de rivier roeit, maar eigenlijk dobber je mee'Over zijn carrière zegt Doom filosofisch: "Je denkt dat je tegen de rivier roeit, maar eigenlijk dobber je mee. Met de leeftijd moet je een aantal dingen in perspectief zien." (Belga/SD)