'In mijn loopbaan heb ik voor twee overheidsbedrijven gewerkt: Belgacom en de VRT. Daar zat één groot nadeel aan: de politiek bemoeide zich vaak meer dan de bedoeling was. Ik werd er ook constant aan herinnerd dat ik met belastinggeld werkte. Heel vermoeiend. Nu is het natuurlijk de taak van politici om een kader te tekenen waarbinnen een overheidsbedrijf moet werken. Maar daarna moeten ze het wel laten doen, en dat was dus vaak het probleem. Zeker bij de VRT. Telkens als ik aan VTM raakte, mocht ik het gaan uitleggen in het parlement. Niet omdat de openbare omroep zijn rol niet speelde, maar omdat Christian Van Thillo niet content was.

Dirk Van Mechelen, mijn eerste voogdijminister en de man die me naar de VRT had gehaald, had het nochtans goed met de VRT voor. Als ik hem iets voorstelde, dacht hij daar rustig over na en kreeg ik een paar dagen later een duidelijk, gefundeerd antwoord. Met hem kon ik werken. Zijn opvolger daarentegen was de meest rampzalige mens die ik ooit ben tegengekomen. Tot op vandaag vraag ik me af hoe het mogelijk is dat iemand leiding geeft zoals Geert Bourgeois. Die man liegt gewoon: in je gezicht zegt hij ja maar dan stapt hij buiten en doet hij precies het tegenovergestelde. Nee, tussen mij en Geert Bourgeois komt het nooit meer goed. Wij kunnen echt niet meer door dezelfde deur, zelfs niet door die van het kasteel van Gaasbeek.

Maar dat betekent niet dat ik spijt heb van mijn tijd bij de VRT of dat ik het niet opnieuw zou doen. Op het vlak van digitalisering hebben we daar in mijn eerste drie jaar ongelooflijke dingen gerealiseerd. Als er nu in duizenden huishoudens zo'n digitaal bakske staat, is dat allemaal dankzij de VRT. Mijn enige regret is dat we dat niet hebben kunnen afmaken. Toen Van Mechelen weg was, was er niemand meer die begreep waar hij mee bezig was geweest. Want denken jullie dat Bourgeois één keer met zijn voorganger heeft gepraat? Natuurlijk niet. Toen is mijn onbegrip ten opzichte van politici trouwens begonnen.'

Ann Peuteman en Jos Geysels

Het interview met Tony Mary is het eerste uit de reeks Levenslessen, waarin minister van staat Jos Geysels en Knack-redactrice Ann Peuteman prominenten vragen naar de dingen die ze nooit meer zouden doen. Het volledige interview met Tony Mary vindt u deze week in Knack.

'In mijn loopbaan heb ik voor twee overheidsbedrijven gewerkt: Belgacom en de VRT. Daar zat één groot nadeel aan: de politiek bemoeide zich vaak meer dan de bedoeling was. Ik werd er ook constant aan herinnerd dat ik met belastinggeld werkte. Heel vermoeiend. Nu is het natuurlijk de taak van politici om een kader te tekenen waarbinnen een overheidsbedrijf moet werken. Maar daarna moeten ze het wel laten doen, en dat was dus vaak het probleem. Zeker bij de VRT. Telkens als ik aan VTM raakte, mocht ik het gaan uitleggen in het parlement. Niet omdat de openbare omroep zijn rol niet speelde, maar omdat Christian Van Thillo niet content was.Dirk Van Mechelen, mijn eerste voogdijminister en de man die me naar de VRT had gehaald, had het nochtans goed met de VRT voor. Als ik hem iets voorstelde, dacht hij daar rustig over na en kreeg ik een paar dagen later een duidelijk, gefundeerd antwoord. Met hem kon ik werken. Zijn opvolger daarentegen was de meest rampzalige mens die ik ooit ben tegengekomen. Tot op vandaag vraag ik me af hoe het mogelijk is dat iemand leiding geeft zoals Geert Bourgeois. Die man liegt gewoon: in je gezicht zegt hij ja maar dan stapt hij buiten en doet hij precies het tegenovergestelde. Nee, tussen mij en Geert Bourgeois komt het nooit meer goed. Wij kunnen echt niet meer door dezelfde deur, zelfs niet door die van het kasteel van Gaasbeek.Maar dat betekent niet dat ik spijt heb van mijn tijd bij de VRT of dat ik het niet opnieuw zou doen. Op het vlak van digitalisering hebben we daar in mijn eerste drie jaar ongelooflijke dingen gerealiseerd. Als er nu in duizenden huishoudens zo'n digitaal bakske staat, is dat allemaal dankzij de VRT. Mijn enige regret is dat we dat niet hebben kunnen afmaken. Toen Van Mechelen weg was, was er niemand meer die begreep waar hij mee bezig was geweest. Want denken jullie dat Bourgeois één keer met zijn voorganger heeft gepraat? Natuurlijk niet. Toen is mijn onbegrip ten opzichte van politici trouwens begonnen.'Ann Peuteman en Jos GeyselsHet interview met Tony Mary is het eerste uit de reeks Levenslessen, waarin minister van staat Jos Geysels en Knack-redactrice Ann Peuteman prominenten vragen naar de dingen die ze nooit meer zouden doen. Het volledige interview met Tony Mary vindt u deze week in Knack.