Hollande is in de aanloop naar de verkiezingen voor de Franse assemblee in verlegenheid gebracht door een tweet van zijn vriendin Valérie Trierweiler (47). Terwijl Hollandes ex Ségolène Royal (58) zich in het kiesdistrict La Rochelle zorgen moet maken om haar parlementszetel, steunt Première Dame Valérie Trierweiler publiekelijk haar tegenstander.

Ze stuurde de socialistische partijdissident Olivier Falorni een bemoedigend Twitterberichtje, dat ook naar haar 75.000 volgers gestuurd werd: "Moed voor Olivier Falorni die niet tekort is geschoten, en die al zoveel jaren onbaatzuchtig aan de zijde van de inwoners van La Rochelle strijdt".

Trierweiler gaat daarmee in tegen het standpunt van haar partner. Slechts enkele uren eerder had Royal immers in een tv-interview verklaard dat Hollande haar schriftelijk zijn steun had toegezegd.

Mes in de rug

Ségolène Royal, de vroegere presidentskandidate van de Parti Socialiste (PS), deed het in de eerste stemronde met 32 procent zo slecht, dat haar nauwelijks nog kansen worden toegedicht op een mandaat. Om in de tweede ronde nu zondag te winnen, moest de lokale linkse kandidaat Falorni zijn kandidatuur opgeven. Dat heeft hij ondanks verschillende oproepen van het PS-bestuur resoluut afgewezen.

Falorni nam dus maar al te graag het klopje op de schouder aan van Trierweiler, dat tegelijk een messteek in de rug is van zij die dikwijls als een rivale wordt voorgesteld.

Hollande en Royal leefden een dertigtal jaar samen en hebben vier kinderen. In 2007 gingen ze uiteen, nadat Royal een mislukte gooi naar het Elysée had gedaan. Drie jaar later officialiseerde Hollande zijn relatie met Tierweiler, journaliste bij het weekblad Paris Match.

Gekwetst

Royal zegt 'gekwetst' te zijn door de tweet "Ik wou gisteren (dinsdag) niet vrijwillig reageren, want de klap was te hevig. Dat wil niet zeggen dat ik niet gekwetst ben, ik ben geen robot ...", zei Royal.

Het incident heeft in Frankrijk een debat doen ontstaan over de rol en de verantwoordelijkheid van de partners van politieke leiders. Het is ondertussen duidelijk dat het niet echt botert tussen de huidige en voormalige levenspartner van François Hollande, maar partijleidster Martine Aubry vond toch dat Trierweiler "discreter" moest zijn. Het is immers Hollande die na zijn verkiezing had gezegd komaf te willen maken met het in elkaar lopen van het politieke en het private leven zoals dat bij de voormalige president Nicolas Sarkozy het geval was. Ter rechterzijde veroorzaakte het mini-psychodrama gemonkel. (Belga/TE)

Hollande is in de aanloop naar de verkiezingen voor de Franse assemblee in verlegenheid gebracht door een tweet van zijn vriendin Valérie Trierweiler (47). Terwijl Hollandes ex Ségolène Royal (58) zich in het kiesdistrict La Rochelle zorgen moet maken om haar parlementszetel, steunt Première Dame Valérie Trierweiler publiekelijk haar tegenstander. Ze stuurde de socialistische partijdissident Olivier Falorni een bemoedigend Twitterberichtje, dat ook naar haar 75.000 volgers gestuurd werd: "Moed voor Olivier Falorni die niet tekort is geschoten, en die al zoveel jaren onbaatzuchtig aan de zijde van de inwoners van La Rochelle strijdt". Trierweiler gaat daarmee in tegen het standpunt van haar partner. Slechts enkele uren eerder had Royal immers in een tv-interview verklaard dat Hollande haar schriftelijk zijn steun had toegezegd. Mes in de rugSégolène Royal, de vroegere presidentskandidate van de Parti Socialiste (PS), deed het in de eerste stemronde met 32 procent zo slecht, dat haar nauwelijks nog kansen worden toegedicht op een mandaat. Om in de tweede ronde nu zondag te winnen, moest de lokale linkse kandidaat Falorni zijn kandidatuur opgeven. Dat heeft hij ondanks verschillende oproepen van het PS-bestuur resoluut afgewezen. Falorni nam dus maar al te graag het klopje op de schouder aan van Trierweiler, dat tegelijk een messteek in de rug is van zij die dikwijls als een rivale wordt voorgesteld. Hollande en Royal leefden een dertigtal jaar samen en hebben vier kinderen. In 2007 gingen ze uiteen, nadat Royal een mislukte gooi naar het Elysée had gedaan. Drie jaar later officialiseerde Hollande zijn relatie met Tierweiler, journaliste bij het weekblad Paris Match. Gekwetst Royal zegt 'gekwetst' te zijn door de tweet "Ik wou gisteren (dinsdag) niet vrijwillig reageren, want de klap was te hevig. Dat wil niet zeggen dat ik niet gekwetst ben, ik ben geen robot ...", zei Royal. Het incident heeft in Frankrijk een debat doen ontstaan over de rol en de verantwoordelijkheid van de partners van politieke leiders. Het is ondertussen duidelijk dat het niet echt botert tussen de huidige en voormalige levenspartner van François Hollande, maar partijleidster Martine Aubry vond toch dat Trierweiler "discreter" moest zijn. Het is immers Hollande die na zijn verkiezing had gezegd komaf te willen maken met het in elkaar lopen van het politieke en het private leven zoals dat bij de voormalige president Nicolas Sarkozy het geval was. Ter rechterzijde veroorzaakte het mini-psychodrama gemonkel. (Belga/TE)