Fors meer echtscheidingen: ‘Blijf samen voor de kinderen’

Alfons Vansteenwegen © Franky Verdickt

Het aantal echtscheidingen is in 2013 sterk gestegen, zo blijkt uit cijfers van de Belgische notarissen. Relatietherapeut en seksuoloog Alfons Vansteenwegen waarschuwt koppels om niet te snel uit elkaar te gaan, zeker als er kinderen zijn. Maar als het dan toch moet, dan liever met een mooi scheidingsritueel.

De Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat merkte een stijging van 15 procent van het aantal echtscheidingen in 2013. ‘We merkten dat veel mensen vanwege de kredietcrisis veel beslissingen ‘on hold’ zetten’, zegt woordvoerder Bart Van Opstal. ‘Gaandeweg beginnen mensen nu opnieuw meer initiatieven en beslissingen te nemen, omdat ze denken dat het ergste achter de rug is.’ Relatietherapeut en seksuoloog Alfons Vansteenwegen waarschuwt in Knack voor de gevolgen.

Eén op de drie koppels gaan uit elkaar, in de toekomst zou dat één op de twee worden. U blijft in deze scheidende tijden hameren op duurzaamheid, meent zelfs dat koppels het best bijeenblijven voor de kinderen.

Vansteenwegen: Ik zeg dat het belangrijk kán zijn voor die kinderen om samen te blijven. Ik ben enorm tegen impulsieve scheidingen van het genre ‘vrouw ontdekt dat man een ander heeft, zet hem buiten, verandert het slot op de deur en gedaan’. Meestal heeft men daar later spijt van, omdat het scheiden in een impuls gebeurde. Ik pleit voor goed overwogen scheidingen. Zeker als er kinderen zijn, want zij worden beschadigd door zulke breuken. De onderzoekers durven het bijna niet meer te zeggen omdat het niet meer in de mode is, ik zeg het wél. Ik vind dat nodig.

Ik zie ook geen wetenschappelijk bewijs voor de these dat een ruziemakend koppel voor het kind erger is dan een gescheiden ouderpaar. Trouwens: periodes van grote ruzie, van haat zelfs, zijn een onderdeel van een goede relatie. Mensen denken dat ze altijd moeten overeenkomen. Vergeet het. Er zijn momenten dat je niets voelt, de pest hebt aan elkaar. In relaties heb je periodes van verlies en van winst, van even dralen en dan weer doorgaan. Het gebeurt vaak dat partners elkaar na een neutrale periode terugvinden. Ook tweede relaties kunnen goed zijn, daar twijfel ik niet aan, maar toch zie je dat partners na een tijdje vaststellen dat het gras niet per se groener is aan de overkant.

U deed in een interview met het magazine Tertio een oproep voor goede scheidingsrituelen.

Vansteenwegen: Dat is niet nieuw. Georges Bach uit Los Angeles publiceerde er al over in 1970. Hij schetste situaties waarbij mensen die uiteengaan met vrienden en dierbaren samenkomen, een receptie houden en publiekelijk zeggen: ‘Wij geven elkaar de vrijheid terug.’ Iedereen die gehuwd is, zit toch ergens aan dat verenigingsritueel vast. Een scheidingsritueel kan je daarvan ontlasten.

Ook bij ons zie ik die rituelen gebeuren, al blijven ze uitzonderingen. Ik krijg soms kaartjes die een scheiding aankondigen: ‘Wij hebben na goed overleg en rijp beraad beslist dat we niet meer samen zijn, voortaan vindt u ons op volgende twee adressen.’ Ik vind dat goed, duidelijkheid scheppen via heldere communicatie. Zo wordt iets werkelijk.(ML)

Het volledige interview met Alfons Vansteenwegen over de geheimen van een duurzame relatie leest u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content