"Fabiola, een pion in het politieke spelletje van Franco." Zo klinkt de titel van een onderzoek door historica Anne Morelli (ULB). Ze belicht er een stukje donkere geschiedenis van koningin Fabiola.

Dat koningin Fabiola sympathie had voor de vroegere Spaanse dictator Franco is geen geheim. In een recente - Spaanse - biografie zingt de Spaanse journaliste Fermin Urbiola nog alle lof over de koningin, met slechts oppervlakkige verwijzingen naar die schaduwzijde van de koningin. Anne Morelli, historica aan de ULB, neemt de taak op zich om die donkere pagina verder uit te werken. Le Vif/L'Express doet deze week het verhaal.

Geen trouwfeest zonder Franco

Koningin Fabiola was zeer geliefd in Spanje. Aristocrate, jonge dochter uit een goede familie, katholiek opgevoed, verpleegster in een militair hospitaal en bezorgd om de armsten. De kranten smulden van de romance tussen haar en koning Boudewijn, en zeker van hun huwelijk in 1960.

Franco en zijn echtgenote waren aanwezig op het trouwfeest en de dictator regelde hoogstpersoonlijk de parade ter ere van het huwelijk. "De Spaanse staat wilde deelnemen aan de intense nationale erkenning van Fabiola", schreef de journaliste Urbiola. "Franco en zijn vrouw nodigden massaal fotografen en journalisten uit, om dan met de grootst mogelijke plechtigheid het huwelijkscadeau te overhandigen: een kroon, voor de toekomstige koningin der Belgen." Eveneens aanwezig was toenmalig minister van Buitenlandse Zaken, Fernando Castiella.

Fabiola ging er vlot in mee

En Fabiola kon zich wel vinden in de aandacht die ze kreeg, zelfs tijdens het absolute hoogtepunt van de Franco-dictatuur. Ze deinsde er bijvoorbeeld niet voor terug om naast Franco's echtgenote te verschijnen. Ze accepteerde met de glimlach cadeaus, zoals dure juwelen. Ze nam met veel plezier de rol van "charmeambassadrice" van Spanje, toen extreem Francogezind, op zich.

Tot aan de dood van de dictator in 1975, bleven zowel Fabiola als Boudewijn kind aan huis bij Franco. Volgens Morelli is de reden eenvoudig: "Er was nu eenmaal vriendschap tussen het Belgische koningshuis en de dictator." Le Vif/L'Express vroeg een reactie aan de koningin, maar zij verkoos daar niet op in te gaan. (GM)

Het volledige dossier in Le Vif/L'Express van 13 juli 2012.

"Fabiola, een pion in het politieke spelletje van Franco." Zo klinkt de titel van een onderzoek door historica Anne Morelli (ULB). Ze belicht er een stukje donkere geschiedenis van koningin Fabiola. Dat koningin Fabiola sympathie had voor de vroegere Spaanse dictator Franco is geen geheim. In een recente - Spaanse - biografie zingt de Spaanse journaliste Fermin Urbiola nog alle lof over de koningin, met slechts oppervlakkige verwijzingen naar die schaduwzijde van de koningin. Anne Morelli, historica aan de ULB, neemt de taak op zich om die donkere pagina verder uit te werken. Le Vif/L'Express doet deze week het verhaal. Geen trouwfeest zonder FrancoKoningin Fabiola was zeer geliefd in Spanje. Aristocrate, jonge dochter uit een goede familie, katholiek opgevoed, verpleegster in een militair hospitaal en bezorgd om de armsten. De kranten smulden van de romance tussen haar en koning Boudewijn, en zeker van hun huwelijk in 1960. Franco en zijn echtgenote waren aanwezig op het trouwfeest en de dictator regelde hoogstpersoonlijk de parade ter ere van het huwelijk. "De Spaanse staat wilde deelnemen aan de intense nationale erkenning van Fabiola", schreef de journaliste Urbiola. "Franco en zijn vrouw nodigden massaal fotografen en journalisten uit, om dan met de grootst mogelijke plechtigheid het huwelijkscadeau te overhandigen: een kroon, voor de toekomstige koningin der Belgen." Eveneens aanwezig was toenmalig minister van Buitenlandse Zaken, Fernando Castiella.Fabiola ging er vlot in meeEn Fabiola kon zich wel vinden in de aandacht die ze kreeg, zelfs tijdens het absolute hoogtepunt van de Franco-dictatuur. Ze deinsde er bijvoorbeeld niet voor terug om naast Franco's echtgenote te verschijnen. Ze accepteerde met de glimlach cadeaus, zoals dure juwelen. Ze nam met veel plezier de rol van "charmeambassadrice" van Spanje, toen extreem Francogezind, op zich. Tot aan de dood van de dictator in 1975, bleven zowel Fabiola als Boudewijn kind aan huis bij Franco. Volgens Morelli is de reden eenvoudig: "Er was nu eenmaal vriendschap tussen het Belgische koningshuis en de dictator." Le Vif/L'Express vroeg een reactie aan de koningin, maar zij verkoos daar niet op in te gaan. (GM)