De Duitse zakenman Rudolf-August Oetker was een aanhanger van de nazi's. Hij meldde zich vrijwillig bij de Waffen-SS. Dat schrijven historici in het boek Dr Oetker und der Nationalsozialismus.

Ongeveer zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog publiceren historici een boek over het leven van Rudolf-August Oetker. Rudolf-August werkte sinds 1941 bij Dr. Oetker en werd in 1944 directeur. Hij was lid van de Waffen-SS en volgens zijn zoon bleef hij ook na de Tweede Wereldoorlog trouw aan de rechtse ideeën.

"Rudolf-August, die in 2007 overleed, verzette zich steeds tegen een onderzoek naar zijn activiteiten in de oorlogsjaren. Hij wilde nooit praten over die periode", zegt zijn zoon August in de Duitse krant Der Zeit.

Goede naam besmeuren

De inmiddels 69-jarige August stond van 1981 tot 2009 aan het hoofd van Dr. Oetker. Nu is hij voorzitter van de adviesraad van het bedrijf. Hij was diegene die de opdracht gaf tot een wetenschappelijk onderzoek naar het naziverleden van het familiebedrijf.

Binnen de familie Oetker was nochtans niet iedereen gelukkig met het onderzoek. Sommige zussen van August vroegen zich af of het niet verkeerd was ten aanzien van hun overleden vader. "Ze vonden dat ik zijn goede naam besmeurde", aldus August.

Pizza

Maar August Oetker beschouwt het boek als een waarschuwing. "Iedere totalitaire stroming moeten worden bestreden".

Het Duitse merk Dr. Oetker is in België voornamelijk bekend als producent van bakproducten, pudding en pizza. Dr. Oetker is een van de grootste familiebedrijven van Duitsland en haalt een jaaromzet van ongeveer elf miljard euro. (AVE)

De Duitse zakenman Rudolf-August Oetker was een aanhanger van de nazi's. Hij meldde zich vrijwillig bij de Waffen-SS. Dat schrijven historici in het boek Dr Oetker und der Nationalsozialismus.Ongeveer zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog publiceren historici een boek over het leven van Rudolf-August Oetker. Rudolf-August werkte sinds 1941 bij Dr. Oetker en werd in 1944 directeur. Hij was lid van de Waffen-SS en volgens zijn zoon bleef hij ook na de Tweede Wereldoorlog trouw aan de rechtse ideeën. "Rudolf-August, die in 2007 overleed, verzette zich steeds tegen een onderzoek naar zijn activiteiten in de oorlogsjaren. Hij wilde nooit praten over die periode", zegt zijn zoon August in de Duitse krant Der Zeit. De inmiddels 69-jarige August stond van 1981 tot 2009 aan het hoofd van Dr. Oetker. Nu is hij voorzitter van de adviesraad van het bedrijf. Hij was diegene die de opdracht gaf tot een wetenschappelijk onderzoek naar het naziverleden van het familiebedrijf. Binnen de familie Oetker was nochtans niet iedereen gelukkig met het onderzoek. Sommige zussen van August vroegen zich af of het niet verkeerd was ten aanzien van hun overleden vader. "Ze vonden dat ik zijn goede naam besmeurde", aldus August.Maar August Oetker beschouwt het boek als een waarschuwing. "Iedere totalitaire stroming moeten worden bestreden".Het Duitse merk Dr. Oetker is in België voornamelijk bekend als producent van bakproducten, pudding en pizza. Dr. Oetker is een van de grootste familiebedrijven van Duitsland en haalt een jaaromzet van ongeveer elf miljard euro. (AVE)