Op meerdere plaatsen in Nederland wordt de moord op de rechts-populistische politicus Pim Fortuyn herdacht, zo heeft de openbare omroep NOS gemeld. Die vond precies 10 jaar geleden plaats in Hilversum. Milieuactivist Volkert van der G. schoot Fortuyn van dichtbij neer, nadat de politicus was geïnterviewd in een radioprogramma.

Rotterdam herdenkt de moord met onder meer een symposium. Daar staan vooral de ideeën van de oud-politicus en de invloed daarvan op de samenleving centraal. Het thema is "De verweesde samenleving", naar Fortuyns gelijknamige boek.

Leefbaar Nederland

Fortuyn werd op 19 februari 1948 geboren in Driehuis in de provincie Noord-Holland. Zijn politieke carrière begon in 2001 bij de nieuw gevormde partij Leefbaar Nederland. Zijn doorbraak kwam met de Rotterdamse tak, Leefbaar Rotterdam.

In maart 2002 werd Leefbaar Rotterdam, met Pim Fortuyn aan het roer, in één keer de grootste partij bij de gemeenteraadsverkiezingen. Intussen was hij bij de landelijke Leefbaar-partij al weg. In februari werd hij ontslagen als lijsttrekker vanwege boude uitspraken over de islam.

Lijst Pim Fortuyn

Op 14 februari 2002, vier dagen na zijn ontslag, richtte Fortuyn de Lijst Pim Fortuyn (LPF) op. Al snel deed de LPF het goed, veel beter ook dan zijn vorige partij, in de peilingen voor de parlementsverkiezingen. De LPF stevende af op een grote overwinning. Fortuyn droomde zelfs hardop van het premierschap, maar negen dagen voor de verkiezingen werd hij doodgeschoten.

Bij de stembusgang van 15 mei behaalde de LPF 26 zetels. Ze kwam in de regering, maar was vooral door interne strubbelingen geen lang leven beschoren. (Belga/SD)

Op meerdere plaatsen in Nederland wordt de moord op de rechts-populistische politicus Pim Fortuyn herdacht, zo heeft de openbare omroep NOS gemeld. Die vond precies 10 jaar geleden plaats in Hilversum. Milieuactivist Volkert van der G. schoot Fortuyn van dichtbij neer, nadat de politicus was geïnterviewd in een radioprogramma. Rotterdam herdenkt de moord met onder meer een symposium. Daar staan vooral de ideeën van de oud-politicus en de invloed daarvan op de samenleving centraal. Het thema is "De verweesde samenleving", naar Fortuyns gelijknamige boek. Leefbaar NederlandFortuyn werd op 19 februari 1948 geboren in Driehuis in de provincie Noord-Holland. Zijn politieke carrière begon in 2001 bij de nieuw gevormde partij Leefbaar Nederland. Zijn doorbraak kwam met de Rotterdamse tak, Leefbaar Rotterdam. In maart 2002 werd Leefbaar Rotterdam, met Pim Fortuyn aan het roer, in één keer de grootste partij bij de gemeenteraadsverkiezingen. Intussen was hij bij de landelijke Leefbaar-partij al weg. In februari werd hij ontslagen als lijsttrekker vanwege boude uitspraken over de islam. Lijst Pim FortuynOp 14 februari 2002, vier dagen na zijn ontslag, richtte Fortuyn de Lijst Pim Fortuyn (LPF) op. Al snel deed de LPF het goed, veel beter ook dan zijn vorige partij, in de peilingen voor de parlementsverkiezingen. De LPF stevende af op een grote overwinning. Fortuyn droomde zelfs hardop van het premierschap, maar negen dagen voor de verkiezingen werd hij doodgeschoten. Bij de stembusgang van 15 mei behaalde de LPF 26 zetels. Ze kwam in de regering, maar was vooral door interne strubbelingen geen lang leven beschoren. (Belga/SD)