Donald Tusk volgt Herman Van Rompuy op als Europees president

De kersverse Europese president Donald Tusk (links) naast de uittredende Herman Van Rompuy (rechts). © Belga

De Poolse premier Donald Tusk volgt Herman Van Rompuy op als voorzitter van de Europese Raad. Dat hebben de Europese staatshoofden en regeringsleiders in Brussel beslist. Ze nomineerden ook de Italiaanse buitenlandminister Federica Mogherini als nieuwe hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid.

Donald Tusk treedt vanaf 1 december in de voetsporen van Herman Van Rompuy als voorzitter van de bijeenkomsten van de staatshoofden en regeringsleiders.

In zijn eerste toespraak noemde de ontroerde Pool zijn verkiezing tot voorzitter “zeer belangrijk voor mijn land”. Hij zong ook uitgebreid de lof over zijn voorganger Van Rompuy: “een meester in zijn vak” die hem “leerde hoe er in Europa compromissen moeten gemaakt worden”.

Pro-Europese koers

De 57-jarige Tusk heeft net als vele Poolse politici een verleden als actief lid van de dissidente vakbond Solidarnosc. Als leider van het liberaal-conservatieve Burgerplatform versloeg hij in 2007 de eurosceptische partij Recht en Rechtvaardigheid van de broers Kaczynski en sindsdien voer hij met Polen een uitgesproken pro-Europese koers. Hij geniet ook aanzien voor de wijze waarop hij zijn land doorheen de financiële en economische crisis loodste.

Kritikasters verwijten Tusk een gebrekkige kennis van het Engels en het Frans. Tusk beloofde alvast dat hij vanaf december de pers in het Engels te woord zal staan.

Opvallend is voorts dat Tusk ook de bijeenkomsten van de staatshoofden en regeringsleiders van de eurolanden zal leiden. Polen is nochtans nog geen lid van de eurozone.

Mogherini nieuwe hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid

De Europese leiders duiden daarnaast de Italiaanse buitenlandminister Federica Mogherini aan als hoge vertegenwoordigster van het Europees buitenlands beleid. Als vicevoorzitster van de Europese Commissie moet de 41-jarige sociaaldemocrate nog een hoorzitting afwerken in het Europees Parlement, dat de voltallige Commissie van voorzitter Jean-Claude Juncker het vertrouwen moet schenken.

Mogherini staat te boek als een vertrouwelinge van premier Matteo Renzi, die haar in februari van dit jaar in zijn regering opnam. Ze was de uitgesproken kandidate van de Europese sociaaldemocraten. Haar kandidatuur stuitte lange tijd op verzet bij Oost-Europese landen, die haar een gebrek aan ervaring en een te welwillende houding ten aanzien van Rusland aanwreven.

Nog geen Belgische eurocommissaris

Nu deze Europese topjobs ingevuld zijn, kan aantredend voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker van start gaan met de samenstelling van een ploeg, die op 1 november aan de slag moet gaan.

België heeft, als enige lidstaat, nog geen kandidaat-eurocommissaris aangeduid. Premier van lopende zaken Elio Di Rupo wacht hiervoor nog steeds op een signaal van de federale formateurs Kris Peeters (CD&V) en Charles Michel (MR), zo zei hij zaterdag voor aanvang van de Europese top.

“Ik heb eerder al gezegd aan de coformateurs dat het belangrijk is te weten wie kandidaat of kandidaten zijn”, aldus Di Rupo. “We moeten niet naïef zijn, de andere landen wachten niet op België om te onderhandelen over de portefeuilles. Ik kan mij niet inbeelden dat de coformateurs die zorg niet delen. Ik wacht op een teken.”

De beslissing maakt deel uit van de gesprekken over de vorming van een nieuwe federale regering. De namen van ontslagnemend buitenlandminister Didier Reynders (MR), Europarlementslid Marianne Thyssen (CD&V) en huidig eurocommissaris Karel De Gucht (Open Vld) duiken het vaakst op. (Belga/MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content