Deze kaart bevat alleen geruchten over vluchtelingen die niet waar zijn

03/03/16 om 16:26 - Bijgewerkt om 16:28

"Er heersen zoveel vooroordelen over vluchtelingen en die worden versterkt door allerlei verhalen die vaak niet waar zijn," zegt psychologe Lena Frischlich. Daarom is er nu de Hoaxmap, een interactieve kaart waarop in Duitsland verspreide verhalen worden verzameld en onderzocht.

Deze kaart bevat alleen geruchten over vluchtelingen die niet waar zijn

© Hoaxmap

Het eerste dat opvalt wanneer u de kaart bekijkt, is hoe vol ze staat. De verhalen gaan van kleine diefstallen over heuse plunderingen, tot moord en doodslag. Eén ding hebben ze gemeen: ze zijn niet echt gebeurd.

Honderden verhalen

Sinds de gebeurtenissen op nieuwjaarsnacht in Keulen schieten de gekste verhalen als paddenstoelen uit de lucht. Zo zijn er bijvoorbeeld de geruchten dat asielzoekers honden stelen om op te eten of dat ze 12 kinderen uit hetzelfde dorp hebben ontvoerd.

De site ging live op 8 februari met 177 verhalen waarvan niet bewezen was dat ze echt gebeurd zijn. Sinds dan zijn er meer dan 100 verhalen bijgekomen. De initiatiefnemers hebben allebei een fulltime job, maar offeren hun vrije tijd graag op om de waarheid achter de geruchten te achterhalen. Dat doen ze onder meer met behulp van de politie en betrouwbare pers.

De kaart raadplegen kan hier.

(EK)