Hinssen: In San Francisco heerst een bijzondere dynamiek. Daar heb je ondernemers die het ene na het andere bedrijf opstarten. Kijk, ik heb vier keer een bedrijf verkocht en telkens kreeg ik te horen: weer een Vlaamse parel die verdwijnt. Maar met het geld dat je zo verdient, kun je een nieuw bedrijf beginnen of jonge ondernemers helpen. Dat is ook wat ik nu doe. Dus, hoe meer er verkocht wordt, hoe meer nieuw bloed er kan komen. Dat is de spirit in Silicon Valley. Ach, in Vlaanderen leeft nog het idee dat we een nieuwe Bekaert moeten opbouwen, een bedrijf dat 150 jaar lang staaldraad fabriceert. Dat is verleden tijd, we hebben nu een flow van ondernemers nodig die telkens met nieuwe initiatieven komen.

Kestens: Veel jonge ondernemers in Vlaanderen starten met de verkeerde motivatie: ze willen geld verdienen. Dat is niet mijn drijfveer, ik wil de wereld veranderen. Het grootste probleem is niet dat mensen te hoog mikken en dan falen, maar dat ze te laag mikken en slagen.

De Vlaamse kmo-cultuur

Kestens: In Vlaanderen hebben de meeste starters niet de ambitie om een wereldbedrijf te worden. We leven in Vlaanderen in een kmo-cultuur. Ik wil van Sparkcentral wél een wereldbedrijf maken. Ik heb die ambitie en kom daar ook graag voor uit.

Hinssen: Dat is de Amerikaanse mentaliteit. En als je faalt, wat dan nog? In België wordt een fallissement gezien als een mislukking en vraagt men zich af of je nog wel ergens aan de bak zal komen. In de VS vraagt men onmiddellijk welk nieuw initiatief je gaat ontplooien.

Kestens: Meer zelfs, als een groot investeerder er moet kiezen tussen iemand die nog geen bedrijf heeft opgericht en iemand die al twee keer failliet is gegaan, kiest hij voor de laatste, want die heeft tenminste een pak ervaring opgedaan.

Rolmodellen

Hinssen: Davy heeft zoals gezegd nog steeds een zeer grote kans op mislukken, ook al heeft hij tot nu toe een foutloos parcours afgelegd. Ik bid op mijn blote knieën dat hij slaagt, want hij heeft alles in zich om een voorbeeld te zijn voor zovele andere jonge ondernemers in Vlaanderen. Want er ís talent in Vlaanderen, maar we zijn zo weinig ambitieus en geven zo vlug op bij gebrek aan rolmodellen. Toen ik als ingenieur afstuurde, kon je aan de slag bij Bell in Antwerpen, bij Ford Genk, bij Philips Hasselt.... Waar moet je als pas afgestudeerde ingenieur vandaag naartoe? Al die grote bedrijven zijn weg of trekken weg. Als we geen positief klimaat creëren voor kleine, innovatieve, opstartende bedrijven, zijn we als regio gedoemd.

Het volledige dubbelinterview met Davy Kestens en Peter Hinssen over de revolutie van de sociale media, ondernemen in Silicon Valley, de economie van de toekomst en het succes van Sparkcentral leest u deze week in Knack.

Hinssen: In San Francisco heerst een bijzondere dynamiek. Daar heb je ondernemers die het ene na het andere bedrijf opstarten. Kijk, ik heb vier keer een bedrijf verkocht en telkens kreeg ik te horen: weer een Vlaamse parel die verdwijnt. Maar met het geld dat je zo verdient, kun je een nieuw bedrijf beginnen of jonge ondernemers helpen. Dat is ook wat ik nu doe. Dus, hoe meer er verkocht wordt, hoe meer nieuw bloed er kan komen. Dat is de spirit in Silicon Valley. Ach, in Vlaanderen leeft nog het idee dat we een nieuwe Bekaert moeten opbouwen, een bedrijf dat 150 jaar lang staaldraad fabriceert. Dat is verleden tijd, we hebben nu een flow van ondernemers nodig die telkens met nieuwe initiatieven komen.Kestens: Veel jonge ondernemers in Vlaanderen starten met de verkeerde motivatie: ze willen geld verdienen. Dat is niet mijn drijfveer, ik wil de wereld veranderen. Het grootste probleem is niet dat mensen te hoog mikken en dan falen, maar dat ze te laag mikken en slagen.Kestens: In Vlaanderen hebben de meeste starters niet de ambitie om een wereldbedrijf te worden. We leven in Vlaanderen in een kmo-cultuur. Ik wil van Sparkcentral wél een wereldbedrijf maken. Ik heb die ambitie en kom daar ook graag voor uit.Hinssen: Dat is de Amerikaanse mentaliteit. En als je faalt, wat dan nog? In België wordt een fallissement gezien als een mislukking en vraagt men zich af of je nog wel ergens aan de bak zal komen. In de VS vraagt men onmiddellijk welk nieuw initiatief je gaat ontplooien.Kestens: Meer zelfs, als een groot investeerder er moet kiezen tussen iemand die nog geen bedrijf heeft opgericht en iemand die al twee keer failliet is gegaan, kiest hij voor de laatste, want die heeft tenminste een pak ervaring opgedaan.Hinssen: Davy heeft zoals gezegd nog steeds een zeer grote kans op mislukken, ook al heeft hij tot nu toe een foutloos parcours afgelegd. Ik bid op mijn blote knieën dat hij slaagt, want hij heeft alles in zich om een voorbeeld te zijn voor zovele andere jonge ondernemers in Vlaanderen. Want er ís talent in Vlaanderen, maar we zijn zo weinig ambitieus en geven zo vlug op bij gebrek aan rolmodellen. Toen ik als ingenieur afstuurde, kon je aan de slag bij Bell in Antwerpen, bij Ford Genk, bij Philips Hasselt.... Waar moet je als pas afgestudeerde ingenieur vandaag naartoe? Al die grote bedrijven zijn weg of trekken weg. Als we geen positief klimaat creëren voor kleine, innovatieve, opstartende bedrijven, zijn we als regio gedoemd.Het volledige dubbelinterview met Davy Kestens en Peter Hinssen over de revolutie van de sociale media, ondernemen in Silicon Valley, de economie van de toekomst en het succes van Sparkcentral leest u deze week in Knack.