‘De eerste mens die 135 jaar wordt, is nu al geboren’

Rudi Westendorp: 'Mijn aanvoelen is dat de eerste mens die 135 wordt, nu al geboren is.' © Thinkstock
Elke Lahousse
Elke Lahousse Journalist voor Knack Weekend

We worden steeds ouder, maar hoe moeten we met die extra levensjaren omgaan? Knack sprak met professor Rudi Westendorp, die een prikkelend boek over de kwestie schreef. ‘Ik raad elke zeventigjarige aan om nog een vijftienjarenplan te maken.’

De afgelopen honderd jaar verdubbelde de gemiddelde levensverwachting van 40 naar 80 jaar. In de 21e eeuw kan dat 100 jaar of meer worden. ‘Maar maatschappelijk en emotioneel lopen we fors achter op die radicale verdubbeling van onze levens’, zegt Rudi Westendorp, professor ouderengeneeskunde in Leiden en directeur van de Leyden Academy on Vitality and Ageing.

Volgens de Britse professor Aubrey De Grey worden we duizend jaar. Een regelmatig onderhoud zou binnenkort voldoende moeten zijn om ons een lang leven te garanderen. Is hij een hyperoptimist?

Westendorp: De Grey heeft alleen oog voor de impact die de technologische vooruitgang kan hebben op de geneeskunde. Een realistisch mensbeeld ontbreekt in zijn voorspelling. Kijk, de oudste mens ter wereld was Jeanne-Louise Calment, de Franse dame die in 1997 op haar 122e overleed. Mijn aanvoelen is dat de eerste mens die 135 wordt, nu al geboren is. Dat is op zich al een spectaculaire leeftijd, aangezien het menselijk lichaam eigenlijk maar geprogrammeerd is voor de eerste vijftig jaar.

Voor vijftig jaar? Hoezo?

Westendorp: Ons leven bestaat uit een fase van geprogrammeerde ontwikkeling waarin we ons voortplanten en kinderen grootbrengen tot ze volwassen zijn. Daarna raken vrouwen in hun menopauze en volgt een niet-geprogrammeerde fase van veroudering. Vroeger, wanneer de levensverwachting veertig jaar was, leefde de mens enkel zijn biologische levensfase uit. Maar nu we steeds ouder worden, duurt de tweede levensfase – die op je vijftigste begint – steeds langer en moeten we daar een invulling voor bedenken.

Ik raad elke zeventigjarige aan om nog een vijftienjarenplan te maken. Zorg dat je iets interessants te vertellen hebt als je 85 wordt. Zomaar wachten op het einde is niet gezond.

Rudi Westendorp, Oud worden zonder het te zijn. Over vitaliteit en veroudering, Atlas Contact, 265 blz., 199,95 euro.

Het volledige interview met Rudi Westendorp over hoe je gezond én gelukkig ouder wordt, leest u deze week in Knack.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content