Omdat ik met een chique wagen reed, deed de politie me regelmatig stoppen om te vragen of ik een profvoetballer of een drugdealer was

Het Franse persagentschap AFP brengt het verhaal van Christian Yumbi, een Congolese topchef die zijn kans waagde in België, maar naar eigen zeggen teleurgesteld en gefrustreerd terugkeerde naar zijn geboorteland, waar hij een eigen zaak opende en recent de pan-Afrikaanse kookwedstrijd 'Star Chef' won.

Kokschool

Christian Yumbi, AFP
Christian Yumbi © AFP

Yumbi (40) behaalde een masterdiploma aan de prestigieuze kokschool Ritz Escoffier in Parijs, studies die hij betaalde door af te wassen in horecazaken. Toch heeft geen enkele van zijn Belgische bazen hem ooit een job als chef gegeven, zegt hij. 'Ik haalde een goed niveau, maar het was zo goed als onmogelijk om chef te worden omdat ik zwart en Afrikaan ben'.

Christian Yumbi, AFP
Christian Yumbi © AFP

In 2004 ging Yumbi een lening aan van 19.000 euro om zijn eerste eigen restaurant te starten in Brussel. Hij liet zich inspireren door de zogenaamde 'slow food'-beweging, met een authentieke keuken die ingaat tegen de groeiende tendens van fastfood en de 'uniformisering van smaken' - vandaar ook zijn keuze voor de naam 'Re-Source', 'terugkeer naar de bron'.

Opgeven

Twee jaar later kreeg hij een vermelding in de invloedrijke Franse restaurantgids Gault & Millau. Maar de financiële crisis die in 2008 losbarstte, trof zijn zaak naar eigen zeggen hard. Een verlies aan cliënteel in combinatie met het latente racisme dat hij niet meer verdroeg, deden hem besluiten om terug te keren naar zijn geboorteland.

'Ik deed mijn best in België: ik studeerde, opende mijn eigen zaak, trouwde met een Belgische vrouw en sprak Vlaams. Maar ondanks dat alles heb ik me er nooit thuis gevoeld,' zegt hij. 'Omdat ik met een chique wagen reed, deed de politie me regelmatig stoppen om te vragen of ik een profvoetballer of een drugdealer was.'

Star Chef

Re-Source in Kinshasa, AFP
Re-Source in Kinshasa © AFP

In de Congolese hoofdstad Kinshasa heropende hij in 2012 Re-Source in de ambassadewijk Gombe, waar het grootste deel van de restaurants eigendom is van expats. Yumbi erkent dat hij het ook daar moeilijk heeft - met hoge huurprijzen en een tekort aan gekwalificeerd personeel - maar laat zich voorlopig niet ontmoedigen.

Een ferme opsteker is dat hij een tijdje geleden Star Chef won, een internationale kookwedstrijd uitgezonden door een pan-Afrikaanse televisiezender. Yumbi versloeg 11 tegenkandidaten en won daarmee ruim 15.000 euro, een bedrag dat hij investeerde in zijn restaurant en in de oprichting van een kokschool.

Christian Yumbi, AFP
Christian Yumbi © AFP

Yumbi leidt een team van 20 werknemers. Een boerderij in Kinshasa voorziet het restaurant van kwalitatieve groenten en ook vlees en vis koopt hij bij lokale aanbieders. Op de kaart staan exotische gerechten zoals tournedos van krokodil. In Congo voelt hij zich naar eigen zeggen 'meer voldaan en vrijer' dan gelijk waar elders. (KVDA)

Christian B. Yumbi est sacré Star Chef et remporte donc 10 millions de FCFA!!! Félicitations à ce chef d'exception!...

Posted by Star Chef on zaterdag 10 januari 2015
Het Franse persagentschap AFP brengt het verhaal van Christian Yumbi, een Congolese topchef die zijn kans waagde in België, maar naar eigen zeggen teleurgesteld en gefrustreerd terugkeerde naar zijn geboorteland, waar hij een eigen zaak opende en recent de pan-Afrikaanse kookwedstrijd 'Star Chef' won.Yumbi (40) behaalde een masterdiploma aan de prestigieuze kokschool Ritz Escoffier in Parijs, studies die hij betaalde door af te wassen in horecazaken. Toch heeft geen enkele van zijn Belgische bazen hem ooit een job als chef gegeven, zegt hij. 'Ik haalde een goed niveau, maar het was zo goed als onmogelijk om chef te worden omdat ik zwart en Afrikaan ben'.In 2004 ging Yumbi een lening aan van 19.000 euro om zijn eerste eigen restaurant te starten in Brussel. Hij liet zich inspireren door de zogenaamde 'slow food'-beweging, met een authentieke keuken die ingaat tegen de groeiende tendens van fastfood en de 'uniformisering van smaken' - vandaar ook zijn keuze voor de naam 'Re-Source', 'terugkeer naar de bron'.Twee jaar later kreeg hij een vermelding in de invloedrijke Franse restaurantgids Gault & Millau. Maar de financiële crisis die in 2008 losbarstte, trof zijn zaak naar eigen zeggen hard. Een verlies aan cliënteel in combinatie met het latente racisme dat hij niet meer verdroeg, deden hem besluiten om terug te keren naar zijn geboorteland.'Ik deed mijn best in België: ik studeerde, opende mijn eigen zaak, trouwde met een Belgische vrouw en sprak Vlaams. Maar ondanks dat alles heb ik me er nooit thuis gevoeld,' zegt hij. 'Omdat ik met een chique wagen reed, deed de politie me regelmatig stoppen om te vragen of ik een profvoetballer of een drugdealer was.'In de Congolese hoofdstad Kinshasa heropende hij in 2012 Re-Source in de ambassadewijk Gombe, waar het grootste deel van de restaurants eigendom is van expats. Yumbi erkent dat hij het ook daar moeilijk heeft - met hoge huurprijzen en een tekort aan gekwalificeerd personeel - maar laat zich voorlopig niet ontmoedigen. Een ferme opsteker is dat hij een tijdje geleden Star Chef won, een internationale kookwedstrijd uitgezonden door een pan-Afrikaanse televisiezender. Yumbi versloeg 11 tegenkandidaten en won daarmee ruim 15.000 euro, een bedrag dat hij investeerde in zijn restaurant en in de oprichting van een kokschool.Yumbi leidt een team van 20 werknemers. Een boerderij in Kinshasa voorziet het restaurant van kwalitatieve groenten en ook vlees en vis koopt hij bij lokale aanbieders. Op de kaart staan exotische gerechten zoals tournedos van krokodil. In Congo voelt hij zich naar eigen zeggen 'meer voldaan en vrijer' dan gelijk waar elders. (KVDA)