Waarom ligt Didier Bellens nu plots onder vuur?

Luc Blyaert: Er worden duidelijk politieke spelletjes gepeeld nu het mandaat van Belgacom voorzitter Theo Dilissen op 29 februari afloopt. Dilissen is dan 8 jaar voorzitter geweest van Belgacom. De voorzitter wordt door de regering aangeduid en is van een andere taalrol dan de CEO.

Een aantal Vlaamse partijen vindt dat het tijd wordt voor een Nederlandstalige CEO aan het roer van het grootste en meest winstgevende overheidsbedrijf van België. De PS, die de premier levert, lijkt daar nu aan toe te willen geven. Dan zou er wel een Franstalige voorzitter moeten komen.

Bellens heeft al eerder onder vuur gelegen, maar is een overlever. Overleeft hij dit?

Luc Blyaert: Didier Bellens is een financiële strateeg, zorgde voor een bijzonder geslaagde beursgang in maart 2004 en levert de Belgische staat een jaarlijks dividend van zo'n 430 miljoen euro op. Dat is een belangrijke som voor een regering die miljarden moet besparen. Bovendien is een zoektocht naar een nieuwe CEO ook geen sinecure. En de regering van lopende zaken had wel andere dingen rond haar hoofd om ook daarmee opgezadeld te worden. Nu er een volwaardige regering is zou er sneller werk gemaakt kunnen worden van een nieuwe CEO.

Komt de heisa rond Concetta Fagard hem duur te staan?

Luc Blyaert: Didier Bellens heeft zich vastgereden in deze zaak. Woordvoerster Florence Coppenolle (die samen met Concetta Fagard ontslagen werd) is uiteraard eerst te rade geweest bij Elio Di Rupo voordat ze een klacht neerlegde bij Belgacom. Zij was dus geruggesteund, maar uiteindelijk is ze toch de laan uitgestuurd. De recente interviews van Concetta Fagard die eigenhandig journalisten van onder andere De Standaard en De Tijd had opgebeld om haar onschuld uit te schreeuwen, heeft Didier Bellens zeker niet geholpen.

Integendeel, wat begraven leek na de Belgacom raad van bestuur van 11 september en de Kamercommissie van 10 november, komt nu helemaal opnieuw boven. Het zou dus best kunnen dat Concetta Fagard ook de aanleiding wordt voor de val van Didier Bellens.

Waarom ligt Didier Bellens nu plots onder vuur? Luc Blyaert: Er worden duidelijk politieke spelletjes gepeeld nu het mandaat van Belgacom voorzitter Theo Dilissen op 29 februari afloopt. Dilissen is dan 8 jaar voorzitter geweest van Belgacom. De voorzitter wordt door de regering aangeduid en is van een andere taalrol dan de CEO. Een aantal Vlaamse partijen vindt dat het tijd wordt voor een Nederlandstalige CEO aan het roer van het grootste en meest winstgevende overheidsbedrijf van België. De PS, die de premier levert, lijkt daar nu aan toe te willen geven. Dan zou er wel een Franstalige voorzitter moeten komen. Bellens heeft al eerder onder vuur gelegen, maar is een overlever. Overleeft hij dit?Luc Blyaert: Didier Bellens is een financiële strateeg, zorgde voor een bijzonder geslaagde beursgang in maart 2004 en levert de Belgische staat een jaarlijks dividend van zo'n 430 miljoen euro op. Dat is een belangrijke som voor een regering die miljarden moet besparen. Bovendien is een zoektocht naar een nieuwe CEO ook geen sinecure. En de regering van lopende zaken had wel andere dingen rond haar hoofd om ook daarmee opgezadeld te worden. Nu er een volwaardige regering is zou er sneller werk gemaakt kunnen worden van een nieuwe CEO. Komt de heisa rond Concetta Fagard hem duur te staan?Luc Blyaert: Didier Bellens heeft zich vastgereden in deze zaak. Woordvoerster Florence Coppenolle (die samen met Concetta Fagard ontslagen werd) is uiteraard eerst te rade geweest bij Elio Di Rupo voordat ze een klacht neerlegde bij Belgacom. Zij was dus geruggesteund, maar uiteindelijk is ze toch de laan uitgestuurd. De recente interviews van Concetta Fagard die eigenhandig journalisten van onder andere De Standaard en De Tijd had opgebeld om haar onschuld uit te schreeuwen, heeft Didier Bellens zeker niet geholpen.Integendeel, wat begraven leek na de Belgacom raad van bestuur van 11 september en de Kamercommissie van 10 november, komt nu helemaal opnieuw boven. Het zou dus best kunnen dat Concetta Fagard ook de aanleiding wordt voor de val van Didier Bellens.