Het Mexicaanse gerecht besliste dat Avila Beltran zich in de Verenigde Staten zal moeten verantwoorden voor de smokkel van 100 kilo cocaïne. De drugs werden in 2001 in Chicago in beslag genomen. De aanklacht, die dateert van 2004, meldt niet welke rol Avila Beltran precies heeft gespeeld.

Avila Beltran heeft haar bijnaam 'Koningin van de Pacific' niet gestolen. Ze maakt deel uit van de derde generatie in een familie van drugssmokkelaars en had relaties met verschillende grote drugsbaronnen. Dankzij haar neus voor zaken, connecties en sexappeal bouwde ze een indrukwekkende criminele carrière uit.

Ramirez' gangsterliefje
Haar toppositie in de drugswereld had ze volgens de Mexicaanse overheid te danken aan haar relatie met Diego Espinoza Ramírez ('De Tijger'), één van de kopstukken van het Colombiaanse drugskartel 'Norte del Valle'. Samen probeerden ze in 2001 negen ton cocaïne (straatwaarde: 80 miljoen dollar) naar de Verenigde Staten te smokkelen. De drugs werden echter ontdekt in de haven van Manzallino, aan de Mexicaanse westkust en konden al snel aan Avila Beltran en Espinoza Ramirez gelinkt worden.

De Verenigde Staten vroegen toen al om haar uitlevering maar zo ver kwam het uiteindelijk niet. Het Mexicaanse Hof van Beroep sprak Avila Beltran in augustus vorig jaar definitief vrij, officieel vanwege een gebrek aan bewijs.

Zoontje ontvoerd
Avila Beltran kon lange tijd uit de handen van het gerecht blijven omdat ze haar sporen altijd zorgvuldig uitwiste. In 2002 liep ze echter onverwacht tegen de lamp toen haar zoon werd ontvoerd voor 5 miljoen euro losgeld. Ze schakelde zelf de politie in maar die werd al snel achterdochtig door het grote bedrag dat de kidnappers eisten. Niet veel later startte een grootschalig onderzoek naar Avila Beltrans bezigheden. Haar zoon kreeg ze uiteindelijk gezond en wel terug.

Hoewel de overheid al snel aanwijzingen van witwaspraktijken vond zou het nog meer dan vier jaar duren voor ze uiteindelijk gearresteerd werd. Op 28 september 2007 werd ze - samen met 'De Tijger' - al koffiedrinkend gearresteerd in Mexico-City. Volgens de New York Times zou ze gevraagd hebben of ze haar make-up nog even mocht bijwerken alvorens ze aan de arm van een agent naar een politievoertuig werd begeleid. Voor de witwaspraktijken zit ze nog steeds opgesloten in een gevangenis in de Mexicaanse staat Nayarit.

Goede huisvrouw
Zelf beweert Avila Beltran niet te weten waarom iedereen haar van drugsmokkel verdenkt. Volgens The New York Times zou ze zichzelf in een verhoor met de Mexicaanse politie omschreven hebben als "een huisvrouw die nu en dan een centje bijverdient met de verkoop van kleren en verhuur van huizen." Tot op de dag van vandaag houdt ze haar onschuld staande. (AL)

Het Mexicaanse gerecht besliste dat Avila Beltran zich in de Verenigde Staten zal moeten verantwoorden voor de smokkel van 100 kilo cocaïne. De drugs werden in 2001 in Chicago in beslag genomen. De aanklacht, die dateert van 2004, meldt niet welke rol Avila Beltran precies heeft gespeeld. Avila Beltran heeft haar bijnaam 'Koningin van de Pacific' niet gestolen. Ze maakt deel uit van de derde generatie in een familie van drugssmokkelaars en had relaties met verschillende grote drugsbaronnen. Dankzij haar neus voor zaken, connecties en sexappeal bouwde ze een indrukwekkende criminele carrière uit. Ramirez' gangsterliefje Haar toppositie in de drugswereld had ze volgens de Mexicaanse overheid te danken aan haar relatie met Diego Espinoza Ramírez ('De Tijger'), één van de kopstukken van het Colombiaanse drugskartel 'Norte del Valle'. Samen probeerden ze in 2001 negen ton cocaïne (straatwaarde: 80 miljoen dollar) naar de Verenigde Staten te smokkelen. De drugs werden echter ontdekt in de haven van Manzallino, aan de Mexicaanse westkust en konden al snel aan Avila Beltran en Espinoza Ramirez gelinkt worden. De Verenigde Staten vroegen toen al om haar uitlevering maar zo ver kwam het uiteindelijk niet. Het Mexicaanse Hof van Beroep sprak Avila Beltran in augustus vorig jaar definitief vrij, officieel vanwege een gebrek aan bewijs. Zoontje ontvoerd Avila Beltran kon lange tijd uit de handen van het gerecht blijven omdat ze haar sporen altijd zorgvuldig uitwiste. In 2002 liep ze echter onverwacht tegen de lamp toen haar zoon werd ontvoerd voor 5 miljoen euro losgeld. Ze schakelde zelf de politie in maar die werd al snel achterdochtig door het grote bedrag dat de kidnappers eisten. Niet veel later startte een grootschalig onderzoek naar Avila Beltrans bezigheden. Haar zoon kreeg ze uiteindelijk gezond en wel terug. Hoewel de overheid al snel aanwijzingen van witwaspraktijken vond zou het nog meer dan vier jaar duren voor ze uiteindelijk gearresteerd werd. Op 28 september 2007 werd ze - samen met 'De Tijger' - al koffiedrinkend gearresteerd in Mexico-City. Volgens de New York Times zou ze gevraagd hebben of ze haar make-up nog even mocht bijwerken alvorens ze aan de arm van een agent naar een politievoertuig werd begeleid. Voor de witwaspraktijken zit ze nog steeds opgesloten in een gevangenis in de Mexicaanse staat Nayarit. Goede huisvrouw Zelf beweert Avila Beltran niet te weten waarom iedereen haar van drugsmokkel verdenkt. Volgens The New York Times zou ze zichzelf in een verhoor met de Mexicaanse politie omschreven hebben als "een huisvrouw die nu en dan een centje bijverdient met de verkoop van kleren en verhuur van huizen." Tot op de dag van vandaag houdt ze haar onschuld staande. (AL)