Lees ook: hoe uw leven is veranderd?

Steeds minder Belgische kinderen groeien op in een klassiek gezin. Hun ouders gaan uit elkaar, hertrouwen of kiezen voor een leven alleen. Soms worden ze pas geboren wanneer hun moeder voor de menopauze staat of hun vader al volwassen kinderen heeft. Knack onderzoekt de vier trends die de samenleving ingrijpend hebben veranderd.

Almaar meer koppels kiezen voor co-ouderschap als verblijfsregeling voor de kinderen na een echtscheiding. Dat blijkt uit een studie die de Universiteit van Luik uitvoerde in opdracht van staatssecretaris voor het Gezinsbeleid Melchior Wathelet (cdH).

Met de studie, waarvan de resultaten dinsdag gepubliceerd zijn in De Standaard en Le Soir, wil Wathelet de echtscheidingswet uit 2007 evalueren.

Hogere middenklasse
Uit de studie blijkt dat de formule van co-ouderschap vooral populair is in de hogere middenklasse. De belangrijkste reden om ervoor te kiezen is het welzijn van het kind.

Er duiken soms wel een aantal praktische problemen bij co-ouderschap, zoals rond buitengewone kosten, hobby's, de was of de SIS-kaart.

De Luikse onderzoekers suggereren dat daarvoor concrete maatregelen nodig zijn zoals een begeleidende gids voor de ouders.

Nog volgens de studie zijn het vooral de moeders die de praktische taken rond het kind op zich nemen.

Voor staatssecretaris Wathelet liggen de prioriteiten bij een nog betere uitbouw van familiale bemiddeling. Hij werkt ook aan de installatie van een nieuwe familierechtbank.

Almaar meer koppels kiezen voor co-ouderschap als verblijfsregeling voor de kinderen na een echtscheiding. Dat blijkt uit een studie die de Universiteit van Luik uitvoerde in opdracht van staatssecretaris voor het Gezinsbeleid Melchior Wathelet (cdH). Met de studie, waarvan de resultaten dinsdag gepubliceerd zijn in De Standaard en Le Soir, wil Wathelet de echtscheidingswet uit 2007 evalueren.Hogere middenklasse Uit de studie blijkt dat de formule van co-ouderschap vooral populair is in de hogere middenklasse. De belangrijkste reden om ervoor te kiezen is het welzijn van het kind.Er duiken soms wel een aantal praktische problemen bij co-ouderschap, zoals rond buitengewone kosten, hobby's, de was of de SIS-kaart. De Luikse onderzoekers suggereren dat daarvoor concrete maatregelen nodig zijn zoals een begeleidende gids voor de ouders.Nog volgens de studie zijn het vooral de moeders die de praktische taken rond het kind op zich nemen.Voor staatssecretaris Wathelet liggen de prioriteiten bij een nog betere uitbouw van familiale bemiddeling. Hij werkt ook aan de installatie van een nieuwe familierechtbank.