De Chinese regisseur Zhang Yimou moet een geldboete van ruim 900.000 euro betalen, omdat hij de eenkindpolitiek aan zijn laars heeft gelapt. Dat meldt de Chinese overheid.

In december had de filmmaker toegegeven dat hij bij zijn huidige vrouw twee zoons en een dochter heeft. Dat is in strijd met de Chinese wetgeving, die zegt dat elk Chinees gezin slechts één kind mag hebben. De boete ligt zo hoog, omdat er rekening is gehouden met het inkomen van Zhang.

De regisseur had eerder zijn excuses aangeboden voor de schending van het eenkindbeleid. Als tegenargument had hij verwezen naar de Chinese traditie, die zegt dat een kind bijdraagt tot de voorspoed van het gezin. Zhang heeft overigens een vierde kind uit een vorig huwelijk.

Controversieel regisseur

De 62-jarige Zhang is bekend van films als Het rode korenveld (1987) en De rode lantaarn (1991). In 2008 heeft hij ook de openingsceremonie geregisseerd van de Olympische Spelen in Peking. De films van Zhang waren lang verboden in China, maar tegenwoordig heeft het regime hem weer in de armen gesloten. (Belga/YD)

De Chinese regisseur Zhang Yimou moet een geldboete van ruim 900.000 euro betalen, omdat hij de eenkindpolitiek aan zijn laars heeft gelapt. Dat meldt de Chinese overheid.In december had de filmmaker toegegeven dat hij bij zijn huidige vrouw twee zoons en een dochter heeft. Dat is in strijd met de Chinese wetgeving, die zegt dat elk Chinees gezin slechts één kind mag hebben. De boete ligt zo hoog, omdat er rekening is gehouden met het inkomen van Zhang.De regisseur had eerder zijn excuses aangeboden voor de schending van het eenkindbeleid. Als tegenargument had hij verwezen naar de Chinese traditie, die zegt dat een kind bijdraagt tot de voorspoed van het gezin. Zhang heeft overigens een vierde kind uit een vorig huwelijk.De 62-jarige Zhang is bekend van films als Het rode korenveld (1987) en De rode lantaarn (1991). In 2008 heeft hij ook de openingsceremonie geregisseerd van de Olympische Spelen in Peking. De films van Zhang waren lang verboden in China, maar tegenwoordig heeft het regime hem weer in de armen gesloten. (Belga/YD)