De bevrijde mijnwerker Edison Pena heeft zondag de marathon van New York succesvol beëindigd. De 34-jarige Chileen had een knieblessure en moest daardoor vaak wandelen.

Pena liep de afstand van 42,4 km in een tijd van minder dan zes uur en was daarmee ruim 3,5 uur langzamer dan de Ethiopische winnaar Gebre Gebremariam. Hij voldeed echter wel ruimschoots aan zijn eigen verwachtingen. Donderdag had hij verklaard dat hij de wedstrijd in ongeveer zes uur wou lopen.

Pena werd vorige maand na 69 dagen gevangenschap, samen met 32 andere mijnwerkers, bevrijd uit een ingestorte mijnschacht in het noorden van Chili.

Blote voeten

De organisatoren hadden Pena uitgenodigd toen ze vernamen dat hij zich in een galerij van de deels ingestorte koper- en goudmijn, 600 meter onder de grond, fit had gehouden door te lopen. De organisatoren hadden voor hem een protocollaire rol bij de finish in gedachten, maar de mijnwerker wou absoluut aan de wedstrijd deelnemen, ondanks de blessure die hij in de mijn had opgelopen.

"Op blote voeten had ik nog gelopen", reageerde Pena. "Ik heb geleden, gevochten tegen de pijn en met mezelf, maar heb de eindstreep gehaald. Het was het zeker waard om hier naar toe te komen. Ik heb genoeg geleden. Nu wil ik andere mensen motiveren. Hen overtuigen dat ze erg veel kunnen in het leven, als ze dat maar echt willen."

Ook de Franse ex-tennisster Amélie Mauresmo, voormalig nummer 1 van de wereld en winnares van twee grandslamtoernooien (Australian Open en Wimbledon in 2006), nam zondag deel aan de marathon van New York. Ze eindigde in 3 uur en 40 minuten. De 31-jarige Mauresmo zette in december 2009 een punt achter haar tenniscarrière.

Afscheid

De 37-jarige Ethiopiër Haile Gebrselassie moest zondag geblesseerd opgeven. De wereldrecordhouder en voormalige olympische kampioen kondigde na afloop zijn afscheid aan. "Ik ga stoppen. Laat me een andere job doen", verklaarde 'Gebre' nadat hij na 25 kilometer met knieproblemen uit de wedstrijd moest stappen.

De marathon werd uiteindelijk gewonnen door de Ethiopiër Gebre Gebremariam die de marathon afwerkte in 2u08:14.

De bevrijde mijnwerker Edison Pena heeft zondag de marathon van New York succesvol beëindigd. De 34-jarige Chileen had een knieblessure en moest daardoor vaak wandelen. Pena liep de afstand van 42,4 km in een tijd van minder dan zes uur en was daarmee ruim 3,5 uur langzamer dan de Ethiopische winnaar Gebre Gebremariam. Hij voldeed echter wel ruimschoots aan zijn eigen verwachtingen. Donderdag had hij verklaard dat hij de wedstrijd in ongeveer zes uur wou lopen. Pena werd vorige maand na 69 dagen gevangenschap, samen met 32 andere mijnwerkers, bevrijd uit een ingestorte mijnschacht in het noorden van Chili. Blote voetenDe organisatoren hadden Pena uitgenodigd toen ze vernamen dat hij zich in een galerij van de deels ingestorte koper- en goudmijn, 600 meter onder de grond, fit had gehouden door te lopen. De organisatoren hadden voor hem een protocollaire rol bij de finish in gedachten, maar de mijnwerker wou absoluut aan de wedstrijd deelnemen, ondanks de blessure die hij in de mijn had opgelopen."Op blote voeten had ik nog gelopen", reageerde Pena. "Ik heb geleden, gevochten tegen de pijn en met mezelf, maar heb de eindstreep gehaald. Het was het zeker waard om hier naar toe te komen. Ik heb genoeg geleden. Nu wil ik andere mensen motiveren. Hen overtuigen dat ze erg veel kunnen in het leven, als ze dat maar echt willen." Ook de Franse ex-tennisster Amélie Mauresmo, voormalig nummer 1 van de wereld en winnares van twee grandslamtoernooien (Australian Open en Wimbledon in 2006), nam zondag deel aan de marathon van New York. Ze eindigde in 3 uur en 40 minuten. De 31-jarige Mauresmo zette in december 2009 een punt achter haar tenniscarrière. Afscheid De 37-jarige Ethiopiër Haile Gebrselassie moest zondag geblesseerd opgeven. De wereldrecordhouder en voormalige olympische kampioen kondigde na afloop zijn afscheid aan. "Ik ga stoppen. Laat me een andere job doen", verklaarde 'Gebre' nadat hij na 25 kilometer met knieproblemen uit de wedstrijd moest stappen. De marathon werd uiteindelijk gewonnen door de Ethiopiër Gebre Gebremariam die de marathon afwerkte in 2u08:14.