Burri, die wereldwijd roem oogstte met zijn portretfoto's uit 1963 van een sigaar rokende Ché Guevara, werd 81. Hij maakte onder meer foto's voor LIFE, The New York Times en Paris-Match.

'Burri is belangrijk geweest in veel landen in de wereld omdat zijn foto's een sociale en politieke betekenis hebben', zegt fotografierecensent Ludo Bekkers aan Knack.be. 'Hij is begonnen als cameraman voor Walt Disney en van daaruit is zijn documentairefotografie ontstaan. Burri was een geëngageerde fotograaf die de hele wereld rondreisde voor zijn reportages. Ook de portretten die hij nam, zijn geïnspireerd door die documentairefotografie. In 1967 produceerde hij een documentaire over de Zesdaagse Oorlog in Jeruzalem voor de Duitse televisie', aldus Bekkers.

Ongeëvenaard talent

Wereldberoemd zijn zijn foto's van mensen als Che Guevara, Pablo Picasso, Le Corbusier en Alberto Giacometti. Ook zijn beelden van het verdeelde én van het herenigde Berlijn hebben historisch-documentaire waarde. Burri's werk werd veelvuldig bekroond.

'Hij was niet alleen een van de grote naoorlogse fotografen, hij was ook een van de meest genereuze mensen die ik heb mogen ontmoeten', aldus Martin Parr, directeur van Magnum Photos in een mededeling. 'Zijn bijdrage aan Magnum en zijn ongeëvenaard talent om verhalen te vertellen en ons te entertainen maken deel uit van zijn gigantische erfenis.'

Burri, die wereldwijd roem oogstte met zijn portretfoto's uit 1963 van een sigaar rokende Ché Guevara, werd 81. Hij maakte onder meer foto's voor LIFE, The New York Times en Paris-Match.'Burri is belangrijk geweest in veel landen in de wereld omdat zijn foto's een sociale en politieke betekenis hebben', zegt fotografierecensent Ludo Bekkers aan Knack.be. 'Hij is begonnen als cameraman voor Walt Disney en van daaruit is zijn documentairefotografie ontstaan. Burri was een geëngageerde fotograaf die de hele wereld rondreisde voor zijn reportages. Ook de portretten die hij nam, zijn geïnspireerd door die documentairefotografie. In 1967 produceerde hij een documentaire over de Zesdaagse Oorlog in Jeruzalem voor de Duitse televisie', aldus Bekkers.Wereldberoemd zijn zijn foto's van mensen als Che Guevara, Pablo Picasso, Le Corbusier en Alberto Giacometti. Ook zijn beelden van het verdeelde én van het herenigde Berlijn hebben historisch-documentaire waarde. Burri's werk werd veelvuldig bekroond. 'Hij was niet alleen een van de grote naoorlogse fotografen, hij was ook een van de meest genereuze mensen die ik heb mogen ontmoeten', aldus Martin Parr, directeur van Magnum Photos in een mededeling. 'Zijn bijdrage aan Magnum en zijn ongeëvenaard talent om verhalen te vertellen en ons te entertainen maken deel uit van zijn gigantische erfenis.'