Het CDH heeft Thierry Van De Plas uit de partij gezet. Van De Plas, schepen in Kraainem, had op de sociaalnetwerkstie Facebook geschreven dat gaskamers een verzinsel zijn, zo staat in Le Soir. Van De Plas schreef dat hij na eigen onderzoek en een reeks gesprekken 'tot dezelfde conclusie komt als Olivier Mathieu (een negationist die in 1991 in Brussel veroordeeld werd, nvdr): de g..kamers zijn een verzinsel'. De uitspraken werden in september 2013 gedaan 'in het kader van een private chat op Facebook'.

Zijn uitlatingen werden aan de kaak gesteld door de Belgische liga tegen antisemitisme, waarna het deontologisch comité van het CDH besliste hem uit de partij te zetten. Op de website van het CDH is de pagina van Van De Plas ondertussen al weggehaald.

Naam besmeurd

'Ik ben woedend omdat men mijn naam besmeurt door te insinueren dat ik een negationist ben', reageert Van de Plas. Hij zal klacht indienen tegen de Belgische liga tegen antisemitisme. 'Ze hebben een privégesprek van een jaar geleden bovengehaald', verdedigt Van de Plas zich. 'Ik herhaal daarin enkel de zin die een negationist uitspreekt in een tv-uitzending, waarover ik een videofragment deel. Het was een privégesprek. Het was dom, ik heb dat toegegeven, maar het was een gesprek 'à chaud' met een persoon met wie ik een verhit debat voerde.'

Van de Plas ontkent dat hij antisemiet of negationist is. 'Een van mijn grootvaders heeft in de kampen gezeten, de andere was verplicht in Duitsland te werken. Ik heb regelmatig evenementen georganiseerd rond de joodse cultuur, die me erg interesseert.' De schepen ziet een verband tussen de feiten en een conferentie die hij enkele dagen geleden organiseerde met Jean Bricmont, een essayist die de totale vrijheid van meninsguiting voorstaat. 'Ik heb een vroegere verzetstrijder uitgenodigd om met hem in debat te gaan', preciseert Van de Plas.

Burgemeester van Kraainem Véronique Caprasse wilde geen commentaar kwijt, maar is van plan maandagavond het college van burgemeester en schepenen bijeen te roepen. Van de Plas plant een klacht tegen de Belgische liga tegen antisemitisme.'Ze hebben me zelfs niet gebeld om uitleg. Ze besmeuren de mensen en ik betreur dat. Hat is contraproductief in de strijd tegen antisemitisme.'

Ontslag Theo Francken

Het CDH vroeg onlangs ook het ontslag van N-VA-staatssecretaris Theo Francken vanwege een aantal uitgelekte mails uit 2007 die in een aantal Franstalige kranten werden opgerakeld. In die mails blijkt dat er vroeger bij de N-VA een clubje bestond dat zich de 'VNV'ers' noemt, de Vlaams-nationalistische vrienden. Die naam is een knipoog naar het in de Tweede Wereldoorlog collaborerende Vlaams Nationaal Verbond (VNV).

Volgens het CDH liet Francken zich in die mails homofoob uit, al zou die zich eerder verdedigd hebben met de stelling dat het om humor ging.

(Belga/TE)

Het CDH heeft Thierry Van De Plas uit de partij gezet. Van De Plas, schepen in Kraainem, had op de sociaalnetwerkstie Facebook geschreven dat gaskamers een verzinsel zijn, zo staat in Le Soir. Van De Plas schreef dat hij na eigen onderzoek en een reeks gesprekken 'tot dezelfde conclusie komt als Olivier Mathieu (een negationist die in 1991 in Brussel veroordeeld werd, nvdr): de g..kamers zijn een verzinsel'. De uitspraken werden in september 2013 gedaan 'in het kader van een private chat op Facebook'.Zijn uitlatingen werden aan de kaak gesteld door de Belgische liga tegen antisemitisme, waarna het deontologisch comité van het CDH besliste hem uit de partij te zetten. Op de website van het CDH is de pagina van Van De Plas ondertussen al weggehaald.'Ik ben woedend omdat men mijn naam besmeurt door te insinueren dat ik een negationist ben', reageert Van de Plas. Hij zal klacht indienen tegen de Belgische liga tegen antisemitisme. 'Ze hebben een privégesprek van een jaar geleden bovengehaald', verdedigt Van de Plas zich. 'Ik herhaal daarin enkel de zin die een negationist uitspreekt in een tv-uitzending, waarover ik een videofragment deel. Het was een privégesprek. Het was dom, ik heb dat toegegeven, maar het was een gesprek 'à chaud' met een persoon met wie ik een verhit debat voerde.' Van de Plas ontkent dat hij antisemiet of negationist is. 'Een van mijn grootvaders heeft in de kampen gezeten, de andere was verplicht in Duitsland te werken. Ik heb regelmatig evenementen georganiseerd rond de joodse cultuur, die me erg interesseert.' De schepen ziet een verband tussen de feiten en een conferentie die hij enkele dagen geleden organiseerde met Jean Bricmont, een essayist die de totale vrijheid van meninsguiting voorstaat. 'Ik heb een vroegere verzetstrijder uitgenodigd om met hem in debat te gaan', preciseert Van de Plas. Burgemeester van Kraainem Véronique Caprasse wilde geen commentaar kwijt, maar is van plan maandagavond het college van burgemeester en schepenen bijeen te roepen. Van de Plas plant een klacht tegen de Belgische liga tegen antisemitisme.'Ze hebben me zelfs niet gebeld om uitleg. Ze besmeuren de mensen en ik betreur dat. Hat is contraproductief in de strijd tegen antisemitisme.'Het CDH vroeg onlangs ook het ontslag van N-VA-staatssecretaris Theo Francken vanwege een aantal uitgelekte mails uit 2007 die in een aantal Franstalige kranten werden opgerakeld. In die mails blijkt dat er vroeger bij de N-VA een clubje bestond dat zich de 'VNV'ers' noemt, de Vlaams-nationalistische vrienden. Die naam is een knipoog naar het in de Tweede Wereldoorlog collaborerende Vlaams Nationaal Verbond (VNV). Volgens het CDH liet Francken zich in die mails homofoob uit, al zou die zich eerder verdedigd hebben met de stelling dat het om humor ging.(Belga/TE)