Canadese vrouw bevalt in de VS: rekening van bijna 1 miljoen dollar

De moeder met haar baby van bijna één miljoen © /
Rudi Rotthier

Een Canadese vrouw die enkele maanden voor de bevalling nog van een warme vakantie in Hawaï wou genieten, is met een kind en met schulden teruggekeerd. Kostprijs voor bevalling en verzorging van de premature baby: 950.000 dollar. De verzekering weigert tussen te komen.

Jennifer Huculak-Kimmel, de moeder, die woont in de kille Canadese provincie Saskatchewan, was in november vorig jaar, dachten zij en haar arts, nog drie maanden van de bevalling verwijderd. De dokter gaf zijn toestemming voor de reis naar de warmte van de Amerikaanse eilandengroep Hawaï, Huculak-Kimmel nam ook contact op met de verzekering, die geen bezwaren aangaf.

Twee dagen na vertrek brak haar water. Zij kreeg platte rust voorgeschreven, in een ziekenhuis. Ze stelde naar eigen zeggen alles in het werk om naar Canada terug te keren, maar de ene maatschappij die medische vluchten regelt, weigerde het onder de omstandigheden te doen. Een andere maatschappij wilde haar repatriëren op voorwaarde dat er een team van dokters zou meereizen. Zo’n team bleek niet te vinden.

Ze bleef dus rusten in Hawaï waar midden december dochtertje Reece met keizersnee geboren werd, 9 weken te vroeg. De baby verbleef twee maanden op de afdeling Intensieve Zorgen.

Huculak-Kimmel dacht dat de verzekering, Blue Cross, de kosten zou dekken.

‘Hoog risico’

Toen kwam de rekening: 950.000 Amerikaanse dollar, ongeveer 750.000 euro. En de mededeling dat ze er zelf voor zou opdraaien – omdat ze een verstoorde zwangerschap, met hoog risico, had gehad, die niet onder de verzekeringsclausules viel.

Rond de vierde maand had ze een blaasontsteking gehad, met bloedverlies, maar die vormde volgens haar arts geen belemmering om op reis te vertrekken, en had volgens experten ook niet bijgedragen tot het voortijdig breken van het water.

Huculak-Kimmel en haar echtgenoot, verder gelukkig met een intussen gezonde baby, overwegen de verzekeringsmaatschappij voor de rechter te brengen, of hun eigen faillissement af te roepen.

De sympathie in Canada ligt duidelijk aan hun kant, en niet aan die van Blue Cross.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content