De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi is erin geslaagd uitsel te krijgen in een proces - in beroep - over belastingfraude.

In oktober werd Berlusconi veroordeeld tot een celstraf van vier jaar in de Mediaset-affaire, waarin hij beschuldigd werd van fiscale fraude.

Die strafmaat werd later teruggebracht tot één jaar als gevolg van de amnestiewet. Berlusconi probeerde zijn aanklagers ervan te overtuigen dat hij niet op de hoogte was van frauduleuze transacties van zijn bedrijf, omdat hij in die periode premier van Italië was.

De rechter ging uiteindelijk in op het verzoek van de advocaten van Berlusconi om de zitting, die zaterdag had moeten plaatsvinden, te verdagen. Berlusconi kon naar verluidt niet aanwezig zijn.

Volgens de Italiaanse wet is het niet nodig dat de verdachten in de rechtszaal aanwezig zijn. Maar indien ze te kennen geven de zitting te willen volgen maar 'legitiem verhinderd' zijn, kunnen de rechters op verzoek toch toelaten om de zitting uit te stellen.

De zitting van zaterdag werd uitgesteld naar 23 maart, de dag waarop - volgens de oorspronkelijke kalender - eigenlijk het vonnis had moeten worden geveld. (Belga/BO)

De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi is erin geslaagd uitsel te krijgen in een proces - in beroep - over belastingfraude. In oktober werd Berlusconi veroordeeld tot een celstraf van vier jaar in de Mediaset-affaire, waarin hij beschuldigd werd van fiscale fraude. Die strafmaat werd later teruggebracht tot één jaar als gevolg van de amnestiewet. Berlusconi probeerde zijn aanklagers ervan te overtuigen dat hij niet op de hoogte was van frauduleuze transacties van zijn bedrijf, omdat hij in die periode premier van Italië was. De rechter ging uiteindelijk in op het verzoek van de advocaten van Berlusconi om de zitting, die zaterdag had moeten plaatsvinden, te verdagen. Berlusconi kon naar verluidt niet aanwezig zijn. Volgens de Italiaanse wet is het niet nodig dat de verdachten in de rechtszaal aanwezig zijn. Maar indien ze te kennen geven de zitting te willen volgen maar 'legitiem verhinderd' zijn, kunnen de rechters op verzoek toch toelaten om de zitting uit te stellen. De zitting van zaterdag werd uitgesteld naar 23 maart, de dag waarop - volgens de oorspronkelijke kalender - eigenlijk het vonnis had moeten worden geveld. (Belga/BO)