Aan de vooravond van een van de grootste begrafenissen sinds enkele jaren in het Verenigd Koninkrijk, laait de discussie over de aangekondigde veiligheidsmaatregelen en de kostprijs van de begrafenis hoog op.
Woensdag word in de Londense St.-Paul's kathedraal de eerste en tot op heden enige vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk begraven en dat gaat gepaard met de nodige praal. Barones Thatcher overleed op 87-jarige leeftijd en krijgt een rouwceremonie met militaire eer, al vindt niet iedereen dat de voormalige Britse premier dat verdient.

De voorbije dagen werden over heel het land talloze straatfeesten gehouden door haar tegenstanders om haar dood te vieren. Daar klonk dat de dood gevierd werd van een "vrouw met bloed aan haar handen, van de mijnwerkers en de doden op de Falklands." Ook het liedje "Ding Dong! The Witch is Dead" ging in geen tijd naar de hoogste regionen van de hitparade.

Draconische maatregelen
Omdat er tienduizenden mensen op de begrafenis verwacht worden, onder wie heel wat wereldleiders, maar ook relschoppers, stellen de Britse politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken dan ook alles in het werk om de veiligheid te garanderen. Daarbij worden de draconische maatregelen niet geschuwd. De politie liet weten dat ze eventuele ordeverstoorders tijdens de begrafenis onmiddellijk zal arresteren volgens Sectie 5 van de zogenaamde Public Order Act.

Die boodschap lokte zoveel kritiek uit dat de politie ondertussen haar standpunt heeft gemilderd en toestemming zal geven aan mensen die bijvoorbeeld van plan zijn om hun rug te draaien wanneer de kist voorbij komt.

Ook over de kostprijs van de begrafenis van 'Maggie' bestaat enige wrevel, al is het precieze kostenplaatje van de ceremonie niet bekend. Sommige vinden dat een minder opzichtige begrafenis gepaster zou zijn. Volgens de bisschop van Grantham, Thatchers geboorteplaats, is miljoenen spenderen aan het eren van een nalatenschap waarover een niet al te best gevoel bestaat, "vragen om problemen". De bisschop vreest bovendien dat mensen met extreme standpunten deze gelegenheid zullen gebruiken om hun politieke standpunten te promoten. (TE)

Aan de vooravond van een van de grootste begrafenissen sinds enkele jaren in het Verenigd Koninkrijk, laait de discussie over de aangekondigde veiligheidsmaatregelen en de kostprijs van de begrafenis hoog op. Woensdag word in de Londense St.-Paul's kathedraal de eerste en tot op heden enige vrouwelijke premier van het Verenigd Koninkrijk begraven en dat gaat gepaard met de nodige praal. Barones Thatcher overleed op 87-jarige leeftijd en krijgt een rouwceremonie met militaire eer, al vindt niet iedereen dat de voormalige Britse premier dat verdient. De voorbije dagen werden over heel het land talloze straatfeesten gehouden door haar tegenstanders om haar dood te vieren. Daar klonk dat de dood gevierd werd van een "vrouw met bloed aan haar handen, van de mijnwerkers en de doden op de Falklands." Ook het liedje "Ding Dong! The Witch is Dead" ging in geen tijd naar de hoogste regionen van de hitparade. Draconische maatregelen Omdat er tienduizenden mensen op de begrafenis verwacht worden, onder wie heel wat wereldleiders, maar ook relschoppers, stellen de Britse politie en het ministerie van Binnenlandse Zaken dan ook alles in het werk om de veiligheid te garanderen. Daarbij worden de draconische maatregelen niet geschuwd. De politie liet weten dat ze eventuele ordeverstoorders tijdens de begrafenis onmiddellijk zal arresteren volgens Sectie 5 van de zogenaamde Public Order Act. Die boodschap lokte zoveel kritiek uit dat de politie ondertussen haar standpunt heeft gemilderd en toestemming zal geven aan mensen die bijvoorbeeld van plan zijn om hun rug te draaien wanneer de kist voorbij komt. Ook over de kostprijs van de begrafenis van 'Maggie' bestaat enige wrevel, al is het precieze kostenplaatje van de ceremonie niet bekend. Sommige vinden dat een minder opzichtige begrafenis gepaster zou zijn. Volgens de bisschop van Grantham, Thatchers geboorteplaats, is miljoenen spenderen aan het eren van een nalatenschap waarover een niet al te best gevoel bestaat, "vragen om problemen". De bisschop vreest bovendien dat mensen met extreme standpunten deze gelegenheid zullen gebruiken om hun politieke standpunten te promoten. (TE)