Beeldend kunstenaar Gilbert Swimberghe overleden

Gilbert Swimberghe © /

Beeldend kunstenaar Gilbert Swimberghe is in het Brusselse Sint-Lucasziekenhuis overleden. Hij was een van de figuren van de naoorlogse avant-garde in de abstracte kunst in België.

Swimberghe studeerde net na de oorlog aan de academies van Brugge en Sint-Joost-ten-Node in Brussel. Zijn eerste expo’s grepen plaats in Oostende, Brugge en Brussel. In de Brussels Galerie du Théâtre de Poche exposeerde hij in ’54 samen met Paul Van Hoeydonck. In die tijd evolueerde naar een soort metafysische schilderkunst, verwant aan die van Italiaanse tenoren als Mario Sironi.

Eind jaren ’50 ontstonden zijn eerste abstracte composities en kwam hij in contact met Michel Seuphor die de jonge abstracte Belgen aanmoedigde. Begin jaren ’60 ontwikkelde hij reeksen abstracte tafels die zich meer en meer ontwikkelden tot ruimtelijke figuren. Hij noemde zich ook terecht een beeldend kunstenaar en geen kunstschilder, omdat hij naast schilderijen ook heel wat witte reliëfs en mozaïeken maakte. In die periode sloot hij aan op de tweede abstracte golf in Europa, waar overal de abstracte vormentaal in de kunst de kop op stak, na een eerste bloeitijd in de jaren ’20. Swimberghe sloot daarmee ook aan op de avantgardistische impulsen van onder meer G58 en Zero.

Sterke tekeningen en gedurfde kleurnuances

In Brugge was hij actief binnen Raaklijn, een artistieke groep die zowel op literair als op beeldend vlak en architectuur tal van avantgardistische initiatieven nam. Ondertussen werd zijn oeuvre steeds krachtiger, met sterke tekeningen en gedurfde kleurnuances die toen, in de jaren ’60 en ’70, helemaal aan de orde waren. Zijn werk werd bijna architecturaal. In de jaren ’70 en ’80 realiseerde hij trouwens monumentale werken in gebouwen. Met zijn witte reliëfs werden de grenzen van de architectuur afgetast. In de jaren ’80, ’90 en na 2000, evolueerde tot het minimalisme met grote blauwe en donkergrijze doeken.

Zijn werk bevindt zich in tal van Belgische en Europese musea en wordt ook nu volop herontdekt, samen met het oeuvre van zijn abstracte tijdgenoten zoals Mark Verstockt, Guy Vandenbranden, Dan Van Severen, Jo Delahaut en Amedée Cortier en Luc Peire.

Het afscheid grijpt plaats op woensdag 9 september om 15u in crematorium De Blauwe Toren te Brugge. (PS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content