De politie moest in de hoofdstad Canberra de vijftigjarige regeringsleidster en oppositieleider Tony Abbott in veiligheid brengen voor een tweehonderdtal Aboriginals, die een restaurant wilden bestormen. De demonstranten scholden haar uit als "raciste" en riepen "schande!". Bij het incident raakte niemand gewond.

Aanleiding voor de woedende reactie was de eis van Abbot om een protesttent van de oorspronkelijke bewoners van Australië in Canberra te laten afbreken.

De "Aboriginal Tent Embassy" naast het parlementsgebouw is sinds veertig jaar een symbool voor de activisten, die tegen de ongelijke behandeling van de Aboriginals protesteren. Abbott heeft met zijn eis uitgerekend op de nationale feestdag rassenonlusten in de herinnering gebracht, zei Michael Anderson, de oprichter van de "ambassadetent".

Op Australia Day viert Australië de aankomst van de eerste blanke kolonisten in 1788. De oorspronkelijke bewoners van Australië maken zoat 500.000 van de 23 miljoen Australiërs uit. Ze kampen met vele sociale problemen. Vele Aboriginals zijn aangewezen op sociale bijstand en 60 procent van hen heeft geen diploma van middelbaar onderwijs. (Belga/TE)

De politie moest in de hoofdstad Canberra de vijftigjarige regeringsleidster en oppositieleider Tony Abbott in veiligheid brengen voor een tweehonderdtal Aboriginals, die een restaurant wilden bestormen. De demonstranten scholden haar uit als "raciste" en riepen "schande!". Bij het incident raakte niemand gewond. Aanleiding voor de woedende reactie was de eis van Abbot om een protesttent van de oorspronkelijke bewoners van Australië in Canberra te laten afbreken. De "Aboriginal Tent Embassy" naast het parlementsgebouw is sinds veertig jaar een symbool voor de activisten, die tegen de ongelijke behandeling van de Aboriginals protesteren. Abbott heeft met zijn eis uitgerekend op de nationale feestdag rassenonlusten in de herinnering gebracht, zei Michael Anderson, de oprichter van de "ambassadetent". Op Australia Day viert Australië de aankomst van de eerste blanke kolonisten in 1788. De oorspronkelijke bewoners van Australië maken zoat 500.000 van de 23 miljoen Australiërs uit. Ze kampen met vele sociale problemen. Vele Aboriginals zijn aangewezen op sociale bijstand en 60 procent van hen heeft geen diploma van middelbaar onderwijs. (Belga/TE)