Auschwitz-baby op naziproces: ‘Ik was te zwak om te huilen. Dat heeft me gered’

Angela Orosz © AFP

Een Joodse vrouw heeft op het proces tegen voormalig nazibewaker Reinhold Hanning getuigd over haar geboorte in het uitroeiingskamp Auschwitz.

De nu 71 jaar oude Angela Orosz nam onlangs plaats in de getuigenbank op het proces van Reinhold Hanning, een 94-jarige ex-bewaker in het nazi-uitroeiingskamp in Auschwitz. Het is wellicht een van de laatste rechtszaken in zijn soort. Orosz getuigde in naam van de zes miljoen Joden die er niet meer bij konden zijn omdat ze vermoord zijn. ‘In feite waren het er meer dan zes miljoen’, zegt ze aan de Britse krant The Guardian. ‘Denk maar aan al de kinderen die niet opgroeiden en geen baby’s kregen. En wat met de vrouwen die Auschwitz wel overleefden, maar nooit kinderen konden krijgen door de chemische experimenten die ze moesten ondergaan? Reken het maar uit.’

Ik was ongelooflijk lelijk, maar niet in de ogen van mijn moeder.

Angela’s moeder, Vera Bein, beviel in december 1944 van haar dochter op het bovenste bed van een stapelbed in de barakken van Kamp C in Auschwitz. Ze woog amper 1 kilo en was te zwak om te huilen. ‘Dat heeft me gered’, zo vertelde ze in de rechtszaal. Jarenlang weigerde Orosz te getuigen omdat ze vreselijke maagpijnen kreeg telkens wanneer ze over haar ervaringen sprak. ‘Ik werd geboren drie dagen voor de SS Kerstmis vierde, dus waarschijnlijk op 21 december 1944. Ik was zo ondervoed dat ik niet kon huilen wat ervoor heeft gezorgd dat ik niet ontdekt werd. Volgens mijn moeder zag ik eruit als een vogel zonder veren. Ik was ongelooflijk lelijk, maar niet in de ogen van mijn moeder.’

Haar ouders arriveerden op 25 mei 1944 in het kamp. Haar moeder was drie maanden zwanger. ‘Moeder werd gescheiden van mijn vader en ze zou hem nooit meer terugzien’, aldus Angela. ‘Wanneer het haar beurt was om voor Mengele (de beruchte nazi-dokter die gruwelijke experimenten uitvoerde op de kampbewoners) te verschijnen, vertelde mijn moeder hem dat ze zwanger was in de hoop dat hij haar zou sparen. Mengele snauwde haar toe “Du dumme gans” en hij beviel haar rechts te gaan staan.’ Dat betekende dat ze was uitgekozen om dwangarbeid te doen in plaats van te sterven in de gaskamers.

Injectie in baarmoederhals

Toen ze zeven maanden zwanger was, werd Bein geselecteerd voor experimenten bij Mengele. Hij bracht een brandende vloeistof in haar baarmoederhals in. ‘Die inspuitingen waren vreselijk pijnlijk’, weet Angela. Bij de eerste injectie schoof de foetus, Angela, naar links, bij de tweede naar de andere kant. Maar dan, om een of andere reden, verloren de dokters Bein uit het oog. Haar zwangere buik was ook amper te zien omdat ze zo mager was. ‘Als dat anders was geweest, zouden we allebei gedood zijn geworden, nog voor ik naar mijn eerste adem had gehapt’, klinkt het.

Eén dokter hield mij ondersteboven en toen ik mijn hoofd ophief, zei hij: “Dit kind zal leven”.

Later vertelde haar moeder over een andere vrouw die bevallen was. Mengele had haar borsten ingebonden om te zien hoe lang het kind zou overleven zonder gevoed te worden. ‘Kort daarna, werden ze allebei vermoord.’

Vijf weken na de geboorte van Angela werd Auschwitz bevrijd. Toen ze een jaar oud was, woog ze amper 3 kilo, het geboortegewicht van de meeste baby’s bij de geboorte. ‘De meeste dokters weigerden mij te behandelen omdat ze dachten dat ik zou sterven. Zelfs mijn grootmoeder raadde mijn moeder aan om mij te laten gaan. Maar één dokter hield mij ondersteboven en toen ik mijn hoofd ophief zei hij: “Dit kind zal leven”‘. Haar botten waren zo zwak dat ze pas op haar zevende kon lopen. Ze droeg dikke sokken rond haar benen om ze voller te doen lijken.

‘Hoe kun je deze mensen vergeven?’

Eva Kor met Oskar Gröning
Eva Kor met Oskar Gröning© Twitter

Angela hoopt dat Hanning uiteindelijk beslist te spreken. Tot dusver blijft hij hardnekkig zwijgen. ‘Jij weet wat er met al die mensen is gebeurd. Jij hebt bijgedragen tot moord. Zeg het! Zeg het!’, zo riep ze Hanning tijdens het proces toe.

Het doet Angela pijn dat de man, die nu 94 is en deel uitmaakte van de moordmachine, een gelukkig leven heeft kunnen leven, terwijl haar vader op 32-jarige leeftijd werd vermoord. Voor haar maakt het niet uit welke straf Hanning krijgt. ‘Hij zal toch niet naar de gevangenis gaan. Belangrijker is dat wat hij zou zeggen over wat er in Auschwitz is gebeurd, wat hij daar deed, wat hij er zag, in de geschiedenisboeken zou worden neergeschreven zodat mensen die mogelijk denken dat de Joden liegen, het eens kunnen horen uit de mond van een nazi’, aldus Angela aan The Guardian.

Orosz voelde vooral afschuw toen ze op het process tegen Oskar Gröning zag hoe overlevende Eva Kor de 94-jarige voormalige boekhouder van Auschwitz knuffelde en hem vergaf. ‘Ik kon het gewoon niet aan. Ik nam contact op met mijn advocaat en zei hem dat ik onmiddellijk naar Duitsland wilde gaan. Hoe kun je deze mensen vergeven?’ Angela is niet langer bevriend met Kor. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content