Amnesty en UGent vieren zuster Jeanne Devos

© Belga

Aan de UGent neemt zuster Jeanne Devos vanavond de Amnesty Leerstoel in ontvangst. Ze krijgt die voor haar uitzonderlijke strijd tegen armoede en uitbuiting in India.

De Amnesty International Leerstoel, die wordt ingericht door de UGent, gaat jaarlijks naar iemand die een bijzondere bijdrage levert in het domein van de mensenrechten. Na Dr. Louis Moreno-Ocampo, hoofdaanklager bij het Internationaal Strafhof in Den Haag, komt deze bijzondere eer dit jaar toe aan zuster Jeanne Devos.

Sinds 1963 ijvert ze voor een menswaardiger bestaan voor de miljoenen Indiase huisarbeiders. Negentig procent van hen zijn vrouwen, jonge meisjes en kinderen. Huisarbeid is vaak hun enige kans om te overleven.

Uit het korte gesprek dat ik met haar voer, blijkt dat de erkenning zuster Jeanne Devos enorm veel plezier doet. “Ik doe heel gewoon werk in India. Ik ben ondertussen ook 76. Dus ja, ik was verrast door de mooie erkenning. Maar tegelijk ben ik er enorm blij en dankbaar om”, vertelt ze. “Huisarbeid komt nog zo vaak voor, maar het is een miskend probleem in het Westen. Dankzij Amnesty en de UGent krijgt de problematiek nu wat aandacht en daar kan ik enkel dankbaar om zijn.”

Groeiende armoedekloof
Zuster Jeanne Devos neemt vanavond ook het woord. Ze wil het publiek dan over de groeiende armoedekloof vertellen. “In India leeft ongeveer 63 procent van de bevolking in armoede. Een gezin moet rondkomen met 400 tot 500 roepies. Dat is nog geen 10 euro. Het is mensonwaardig hoe vele vrouwen in India dagelijks moeten vechten en bedelen om eten voor hun kinderen.”

“Recht op drinkwater, recht op eten en recht op een menswaardig bestaan gelden voor alle mensen in India en niet enkel de rijkere klasse.” Om die basisrechten af te dwingen voor de huisarbeiders blijft zuster Jeanne Devos zich inzetten, ook na het ontvangen van de leerstoel. “Ik werk ook niet alleen in India”, benadrukt ze. “In ons team van 372 mensen ben ik wel de enige niet-Indische.” Volgende week vertrekt ze terug naar India.

De Leerstoel wordt vanavond uitgereikt om 20 uur in het Kunstencentrum Vooruit in Gent.

Ingrid Moriau

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content