Afghaanse van iconische foto gearresteerd

26/10/16 om 15:40 - Bijgewerkt om 17:58

Het 'Afghaans meisje' met groene ogen, dat wereldberoemd werd door het portret op de cover van National Geographic in 1985, is in Pakistan gearresteerd.

Afghaanse van iconische foto gearresteerd

© /

Sharbat Gula is het meisje van wie fotograaf Steve McCurry de iconische foto maakte, die haar de titel "Mona Lisa van de Afghaanse oorlog" opleverde. Ze werd opgepakt in haar huis in de noordwestelijke Pakistaanse stad Peshawar. Gula wordt verdacht van het vervalsen van documenten om de Pakistaanse identiteit te verkrijgen. Als ze schuldig wordt bevonden, riskeert ze tot zeven jaar cel.

Haar familie vluchtte samen met duizenden andere Afghaanse gezinnen naar Pakistan, toen de Sovjet-Unie Afghanistan in 1979 binnenviel. McCurry fotografeerde haar in december 1984, toen ze twaalf jaar oud was en als vluchteling in een kamp aan de Afghaans-Pakistaanse grens verbleef.

Ondraaglijke last

De foto verscheen op de cover van het magazine van National Geographic in juni 1985. Sinds vorig jaar treedt de Pakistaanse overheid hard op tegen Afghaanse vluchtelingen die vermoedelijk vervalste documenten hebben gebruikt om de Pakistaanse nationaliteit te verkrijgen.

Pakistan is van plan om alle naar schatting 2,5 miljoen vluchtelingen terug naar Afghanistan te sturen, omdat ze een "ondraaglijke" last voor de economie zijn geworden. (Belga/TE)