Advocaat Piet Van Eeckhaut overleden

01/07/14 om 13:18 - Bijgewerkt om 14:34

De advocaat Piet Van Eeckhaut is deze nacht onverwacht overleden. Hij was 74 jaar.

Advocaat Piet Van Eeckhaut overleden

Piet Van Eeckhaut © BELGA

Advocaat Piet Van Eeckhaut is in de nacht van maandag op dinsdag onverwacht overleden. Dat melden verschillende media en wordt bevestigd door het advocatenkantoor Van Eeckhaut. Piet Van Eeckhaut was een van de bekendste advocaten van België en was ook actief als politicus voor SP.A. Hij overleed op 74-jarige leeftijd op vakantie in Turkije.

Piet Van Eeckhaut werd geboren in Aalst op 10 oktober 1939. Hij studeerde Rechten en Wijsbegeerte aan de Gentse universiteit en vestigde zich in 1964 als advocaat aan de Gentse balie. In 1970 was hij openingsredenaar van de Vlaamse Conferentie der Balie van Gent en in 1972 pleitte hij zijn eerste assisenzaak. Van Eeckhaut groeide uit tot een van de bekendste en meest erudiete advocaten van ons land. Hij was oud-stafhouder van de Gentse balie en pleitte in om en bij de 100 assisenzaken. Hij verdedigde onder meer Roland Feneulle, die samen met Freddy Horion in 1980 veroordeeld werd voor de moord op het gezin Steyaert in Sint-Amandsberg.

Kim De Gelder

Ook in spraakmakende assisenzaken als het proces rond onderzoeksrechter Guy Jespers en de beerputmoord in Oostkamp trad Van Eeckhaut op. In 2010 verdedigde hij in een van zijn laatste grote assisenprocessen Violetta Van de Geuchte uit Maldegem, die beschuldigd werd van babymoord. Hij pleitte toen aan de zijde van zijn dochter Nina Van Eeckhaut, die in zijn voetsporen trad als strafpleiter. De voorbije jaren had hij een stap teruggezet in zijn kantoor, maar hij werkte nog actief mee aan dossiers en pleidooien.

Het advocatenkantoor Van Eeckhaut trad onder meer op voor slachtoffers in de zaak van Kim De Gelder, die veroordeeld werd tot levenslang voor de moorden in kinderdagverblijf Fabeltjesland in Dendermonde. (Belga/AVE)

Onze partners