Naar aanleiding van 175 jaar fotografie vroegen we enkele Knack-fotografen welke foto's voor hen iconisch zijn. Vandaag: Charlie De Keersmaecker.

Bekijk ook de keuze van Wouter Van Vaerenbergh, Tom Verbruggen, Jelle Vermeersch,...

Onvermijdelijk: 9/11

9/11, .
9/11 © .

Lies Willaert: 'Ik kan niet rond een beeld van 9/11 . Ik denk dat iedereen nog weet waar hij was toen dit gebeurde. Het is niet overdreven te zeggen dat er nieuw tijdperk inging na 9/11. Er is een wereld voor en een wereld na.

De beelden werden opnieuw en opnieuw getoond en maakten een diepe indruk op mij. Ik was dagen aan een stuk sprakeloos. Het was alsof plots ook in ons Westers luxeleventje gevaar dreigde. Heel de Westerse wereld werd getroffen in haar onaantastbaarheid. De jaren erna waren nooit nog zorgeloos zoals ervoor.

Drie dagen na de aanslag ging ik er een reportage maken. Een ervaring die ik nooit vergeet.'

Iconisch beeld van een icoon

Marilyn Monroe, .
Marilyn Monroe © .

Lies Willaert:'Een iconische foto van een icoon. Foto's van iconen worden niet altijd iconische foto's, maar deze is dat echt wel geworden. Deze foto zegt wat en wie Marilyn Monroe was voor haar publiek. In één schitterend beeld.'

Onvermijdelijk (bis): Stefan Vanfleteren

Stromae door Stefan Vanfleteren, Stefan Vanfleteren
Stromae door Stefan Vanfleteren © Stefan Vanfleteren

Lies Willaert: 'Ik kies deze foto van Stefan Vanfleteren, maar het kon ook een andere foto zijn. Ik hou enorm van zijn portretten. Hij slaagt erin net dat tikkeltje meer, een ziel, in een portret te steken. Hij heeft als geen ander zijn eigen stijl, weet zijn stempel op een beeld te drukken.

Ik denk dat Vanfleteren een boost gegeven heeft aan de Belgische fotografie. Alleszins aan mijn generatie fotografen. Het lijkt alsof Vanfleteren de 'baan heeft geruim' voor de jongere generatie. In mijn perceptie lijkt het alsof plots meer aandacht aan het beeld werd geschonken in kranten en tijdschriften.

Ik vind dat je niet rond Vanfleteren kunt als je naar de Belgische fotografie kijkt.'

Lies Willaert: 'Ik kies deze foto van Stefan Vanfleteren, maar het kon ook een andere foto zijn. Ik hou enorm van zijn portretten. Hij slaagt erin net dat tikkeltje meer, een ziel, in een portret te steken. Hij heeft als geen ander zijn eigen stijl, weet zijn stempel op een beeld te drukken. Ik denk dat Vanfleteren een boost gegeven heeft aan de Belgische fotografie. Alleszins aan mijn generatie fotografen. Het lijkt alsof Vanfleteren de 'baan heeft geruim' voor de jongere generatie. In mijn perceptie lijkt het alsof plots meer aandacht aan het beeld werd geschonken in kranten en tijdschriften. Ik vind dat je niet rond Vanfleteren kunt als je naar de Belgische fotografie kijkt.'