15-jarige Giel hoopt dat hij later toch mag vertrekken om monnik te worden in India

Boeddhistsiche monniken in Bodhgaya (India). © REUTERS

De 15-jarige Giel uit Sint-Laureins mag van de rechter het land niet verlaten. De rechtbank doet de uitspraak op het ogenblik dat de jongen moest inchecken op een vlucht naar India waar hij een boeddhistische monnik wil worden.

De 15-jarige Giel uit Sint Laureins zou vandaag naar India vertrekken om er in een klooster op 2400 meter hoogte een boeddhistische monnik te worden. Zijn opleiding zou 15 jaar duren.

De tiener neemt radicaal afscheid van zijn westerse leven en van zijn naam. “Ik zal het soms moeilijk hebben, zeker in het begin. Maar al het materiële ga ik daar niet missen. Een gewoon tienerleven interesseert me niet.”

Maar een oom van de jongen diende klacht in bij het gerecht en Giel moest zich voor de jeugdrechter verantwoorden over zijn levenskeuze. De jeugdrechter oordeelde dat er niets abnormaals aan de hand is en dat Giel mochtvertrekken naar India.

Vlak voor het vertrek van Giel, ging het parket in beroep tegen die uitspraak. De jongen moest verschijnen voor het hof van beroep op het ongeblik dat hij al moest inchecken voor zijn vlucht.

Verder onderzoek

De rechter in beroep heeft nu geoordeeld dat Giel het land niet mag verlaten. “Er zal eerst verder onderzoek worden gevoerd naar de precieze toestand en omstandigheden waarin de minderjarige leeft”, aldus het Hof van Beroep in een korte mededeling. Het hof hervormt daarmee een beslissing van de Gentse jeugdrechtbank van donderdagavond.

“Ik hoop dat ik binnenkort toch kan vertrekken”, aldus de jongen. “Ik heb het gevoel dat er een oplossing zal komen, maar dat het een kwestie van tijd is”, gaf zijn moeder mee. “Iets negatiefs heeft ook altijd iets positiefs. In het boeddhisme moet je daar het positieve van inzien. Ik ben er zeker van dat het ooit gaat lukken.”

Geen problematische opvoedingssituatie

De moeder ontkent dat er sprake zou zijn van een “problematische opvoedingssituatie”. “Er is geen problematische opvoedingssituatie, want als er daar een vermoeden over zou zijn, dan zouden er toch maatregelen getroffen worden”, zegt ze.

“Mijn zoon wil toevallig in India studeren aan een school en draagt daarvoor een uniform. Moet je vragen stellen bij alle kinderen die naar een buitenlandse school gaan?”

De jongen had een ticket naar New Delhi en moest daarvoor om 16 uur in Zaventem een vlucht nemen richting Qatar (Doha), om van daaruit over te stappen op een vlucht naar Delhi. Zijn uiteindelijke eindbestemming was het Jonang Takten Phuntsok Choeling-klooster in Sanjauli (Shimla), in het noorden van India op de grens met Tibet, op 2.400 meter hoogte aan de voet van de Himalaya. Enkele monniken zouden hem daar zaterdag ophalen.

(Belga/EE)

Partner Content